"GOSPOD PROVOCIRA NAŠU SLOBODU, DA SE ODREKNEMO NASUŠNE POTREBE" Vladika Petar obrazložio svrhu posta: Tako idemo u susret Bogu!
Foto: Kurir televizija

kurir televizija

"GOSPOD PROVOCIRA NAŠU SLOBODU, DA SE ODREKNEMO NASUŠNE POTREBE" Vladika Petar obrazložio svrhu posta: Tako idemo u susret Bogu!

Društvo -

Pravoslavni hrišćanski vernici 5. maja proslavljaju Uskrs, najveći i najstariji hrišćanski praznik koji se slavi u spomen na Hristovo vaskrsnuće, njegovu pobedu nad smrću i nad grehom.

Tom prazniku prethodi veliki Vaskršnji, odnosno Časni post,koji je počeo 18. marta.

Božić, post
foto: Shutterstock

Vaskršnji post najstroži je post Crkve, i prema pravilima SPC obavezan je za sve hrišćane. Traje sedam nedelja ili 48 dana i najduži je post u pravoslavnom kalendaru. Ove godine traje do 4. maja.

Gost jutarnjeg programa koji je obrazložio ovu temu bio Njegovo Preosveštenstvo Episkop toplički g. Petar, vikar Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija.

- To je najstariji post u tradicije naše crkve, a njegov ustanovitelj je sam naš Gospod, koji se povukao u pustinju nakon krštenja u Jordanu i postio je 40 dana. Još jedno svedočanstvo po Jevanđelju govori, kada su Fariseji književnici pitali 'Gospode zašto njegovi učenici ne poste u određenom danu" on je rekao "postiće kada im bude uzet ženik, ali dok je ženik sa njima nemaju potrebu na poste" misleći na sebe. U liturgijskom bogoslužbenom iskustvu crkve, to se upravo odražava na taj način, kada je Gospod sa nama, kada je liturgija, praznik, vaskrsenje, tada se ne posti. I upravo u kontekstu tog čekanja najznačajnijeg, najradosnijeg, praznika u kom je sama suština naše vere, vernici se na taj način pripremaju i tu dinamiku čekanja projektuju na taj način što poste spremajući se za dolazak, kada će Gospod biti sa nama - započeo je g. Petar.

02:15

POST JE BOŽIJI POZIV ZA ZAJEDNIČARENJE SA NJIM G. Petar: Provocira našu slobodu, da se odrekenmo nasušne potrebe hrane!

Potom je odgonetnuo koji je osnovni smisao Velikog posta:

- Post je pre svega Božiji poziv na zajedničarenje sa njim jer je Gospod stvoritelj ovog sveta, ali je izvan njega, a u svakodnevnim aktivnostima ga ne možemo pronaći. On nas poziva u susret njemu, i traži od nas da uradimo nešto što nije u domenu svakodnevnice i nečega što se podrazumeva i što je puka potreba naše prirode. Kao kada vas prijatelj poziva, recimo na šetnju, pa vi kažete da je hladno napolju, ali učinite zbog ljubavi. Tako i Gospod provocira našu slobodu da se odreknemo naše nasušne potrebe, odnosno hranu, pa se uskraćujemo i prijavljujemo želju da budemo u zajednici sa Gospodom.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

07:01

SVAKI DUŽI POST IMA JEDNU VAŽNU FUNKCIJU! Veroučitelj razbio dileme o uzdržavanju: Duh Sveti se ne bavi sadržajima našeg želuca!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track