DEDA JE IŠ'O, JA SAM IŠ'O, A TI KAKO 'OĆEŠ: Evo šta je otac poručio sinu koji je mobilisan 1999! POPILI RAKIJU, pa unuk prelomio
Foto: Instagram/milosvucevic_odbrana

ljubav i čast

DEDA JE IŠ'O, JA SAM IŠ'O, A TI KAKO 'OĆEŠ: Evo šta je otac poručio sinu koji je mobilisan 1999! POPILI RAKIJU, pa unuk prelomio

Društvo -

Savezna Republika Jugoslavija bombardovana je pre 25 godina od strane NATO alijanse, a mnogi međunarodni stručnjaci i političari priznali su da je u tom napadu Srbija pokazala neverovatnu vojnu sposobnost i snalažljivost u borbi protiv mnogo snažnijeg neprijatelja.

Bombardovanje
foto: EPA Vladimir Vetkin

I srpska vojska pokazala je veliki moral i motivaciju, a jedan Srbin prisetio se na društvenoj mreži Iks kako je reagovao kada je dobio poziv da brani otadžbinu.

Prvi svetski rat, Marš na Drinu, Srpski Vojnik, Kajmakčalan, Srpska Vojska
foto: Printscreen

- Mobilisan sam na današnji dan pre 25 godina. Nisam se krio, emigrirao ili dezertirao. Sad sam ponosan na taj deo mog života. A tad sam pitao pokojnog oca šta da radim. Bio sam još klinac uplašen, zbunjen... Rekao je: "Deda je iš'o, ja sam' iš'o, a ti - kako 'oćeš ". Popismo po rakiju - i ja odoh - napisao je ovaj muškarac.

Ova kratka i naizgled jednostavna obajava izazvala je gomilu emotivnih reakcija sugrađana koji se još uvek vrlo dobro sećaju bombardovanja, skloništa, nepravednog stradanja...

- Hvala ti! Suze su mi pošle od ovog tvog razgovora sa ocem. U mom srcu je veliko poštovanje za tvoju porodicu. Tebi želim svako, svako dobro - napisala je jedna sugrađanka.

- Tačno mogu da zamislim tvog oca i koliko mu je teško bilo. Jedan deo njega - uplašen za svoje dete, a drugi deo - odgovoran prema narodu i zemlji - napisao je jedan sugrađanin, dok je drugi istakao da nisu svi u ratu pokazali takvu čast i junaštvo. Mnogi su tražili razne načine da se izvuku od službe - dodao je drugi.

- Pamtim to vreme i malo ih je bilo kao ti, i malo je bilo roditelja kao što je bio tvoj otac. Od mene su tražili neki, da moj brat koji je bio načelnik klinike, primi jednog da ne ode u rat! Odbio sam i rekao sam da mi ne pada na pamet da to tražim od brata...

Bilo je i ljudi koji su smatrali da je borba bila uzaludna, da su srpski momci nepotrebno ginuli, ali većina komentara je slavila hrabru odluku mladića.

"Vi ste častan čovek", "Častan potomak časne porodice!", "Za poštovanje. Hvala vam junaci", samo su neke od poruka u komentarima.

Bonus video:

04:16

BOMBARDOVANJE JUGOSLAVIJE 1999. GODINE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track