DETE OD 2 GODINE BEZ VODE MOŽE OD 1 DO 3 DANA: Pedijatar objasnio šta je PRAVILO TROJKE! Male Danke nema VEĆ TREĆI DAN
Foto: Kurir.rs/Damir Dervišagić/TikTok/malaika983

DETE OD 2 GODINE BEZ VODE MOŽE OD 1 DO 3 DANA: Pedijatar objasnio šta je PRAVILO TROJKE! Male Danke nema VEĆ TREĆI DAN

Društvo -

Deca imaju potpuno drugačije i krhkije fiziološke mehanizme kojima održavaju stabilnost organizma, a u ekstremnim situacijama kao što je gladovanje ili neunošenje vode dete od dve godine bez vode može od 1 do 3 dana, a bez hrane maksimalno pet dana, rekao je dr Gabriel Vidović, specijalista pedijatrije DZ Zvezdara.

Danka Ilić
foto: Printscreen/RTS, Printscreen/Tik Tok

“Najveća zabluda koju odrasli imaju je da je dete mali čovek, ali nije. Deca imaju potpuno drugačije i krhkije fiziološke mehanizme kojima održavaju stabilnost organizma”, istakao je on.

Kako je naveo, kod odraslih u ekstremnim situacijama kao što je gladovanje ili neunošenje vode važi pravilo trojke: tri minuta bez vazduha, tri dana bez vode i tri nedelje bez hrane, navodi Tanjug.

Podsetimo, devojčica Danka Ilić (2) iz Bora nestala je u utorak u 13.45 u naselju Banjsko polje, na sebi je u trenutku nestanka imala ljubičaste pantalone i maslinasto zelenu jaknu.

U potrazi za dvogodišnjom devojčicom Dankom priključili su se forenzičari i pripadnici beogradske Kriminalističke policije. Policija je tokom jučerašnjeg dana pretrežila, ne samo šumski teren u okolini Banjskog polja, već i šupe i kuće u kojima je devojčica mogla da se sakrije.

Prema rečima pedijatra, jučerašnja kiša može pomoći jer će dete doći do vode.

00:16

Nastavlja se potraga za Dankom

Inače, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, nakon 27 sati detaljne pretrage terena u prigradskom naselju Banjsko Polje i Brestovačkoj banji, obustavili su dalju pretragu s obzirom na to da svi dosadašnji rezultati ukazuju da se devojčica ne nalazi na ovom području površine od oko 10 kvadratnih kilometara. Kako je saopštio MUP, intenziviran rad na pronalasku devojčice i neće se odustati dok dete ne bude nađeno.

1 / 64 Foto: Nenad Kostić

Zbog nestanka Danke Ilić se po prvi put u Srbiji aktivirao sistem popularno nazvan "Amber alert", zvaničnog naziva "Pronađi me", kojim se javnost hitno obaveštava o nestanku deteta.

Ekipa Kurira je i danas na terenu, potraga se nastavlja, a ukoliko vidite Danku odmah obavestite policiju!

Bonus video:

00:16

Nastavlja se potraga za Dankom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track