"MAJCI PONUĐEN POLIGRAF DA BI VIDELI NJENU REAKCIJU" Trifunović o nestanku male Danke: "Nemoguće da je dete išetalo - TO JE KLJUČ"
Foto: Kurir tv, Drustvene Mreže, Pivatna arhiva, Zorana Jevtić

"Tu su sada različiti scenariji"

"MAJCI PONUĐEN POLIGRAF DA BI VIDELI NJENU REAKCIJU" Trifunović o nestanku male Danke: "Nemoguće da je dete išetalo - TO JE KLJUČ"

Društvo -

Potraga za malom Dankom Ilić, koja je nestala u utorak, traje i dalje, a novih informacija o njoj gotovo da i nema. Sumnje se nižu, dok Fila tvrdi da postoji mogućnost da je Danka odvedena u Bugarsku ili Rumuniju.

Cela javnost budno prati napredak u potrazi, a svoje viđenje slučaja pojasnio je Darko Trifunović, direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost. Trifunović na samom početku ističe važnost psa Zigija, koji je sinoć iz Novog Sada doveden da pomogne u potrazi.

Danka Ilić, Nestala Devojčica, Bor, specijalci, potraga
foto: MUP Srbije

"Danas su poslali poznatog psa Zigija, koji je vraćen iz penzije da pomogne u potrazi. Međutim, ako pas tragač ne može da nađe osobu za kojom se traži to može da znači nekoliko stvari. Možda je mesto kontaminirano, jer je dosta ljudi prolazilo ili devojčica nije hodala tom stazom na mestu koje je majka prijavila. Tu su sada različiti scenariji u pitanju", objašnjava direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost.

1 / 15 Foto: MUP Srbije

On ističe izuzetan sistematski rad policije, naglašavajući detaljnu pretragu terena i iscrpno prikupljanje izjava svedoka. On ipak ističe da je priča majke nestale Danke Ilić neobična, jer je dete nestalo u izuzetno kratkom periodu - ističući da je tu nešto nelogično.

"Nelogično je bilo da je dete nestalo na način na koji je majka rekla - dok je otišla po čašu vode, nemoguće da je dete išetalo - to je ključ! Kuća je zapuštena i po izjavama komšija niko u njoj nije godinama živeo. Otvara se pitanje - koja bi majka dovela svoje dete u takvu sredinu? - pita se Trifunović.

Sumnjivo je, kaže još Darko Trifunović, i to što je majka odbila test pitanje za poligraf, kojim je policija samo želela da vidi njenu reakciju. "Nju zbog drugog stanja niko ne bi poligrafski testirao, ali joj je policija ponudila test pitanje, samo da bi imala uvid u njeno ponašanje izazvano takvim pitanjem".

Danka Ilić
foto: Zorana Jevtić

Detektiv poligrafista Nikola Novak izjavio je sa druge strane, povodom nestanka dvogodišnje Danke Ilić u Banjskom Polju kod Bora i ispitavanja njenih roditelja od strane policije, da su poligrafsko ispitivanje, mobilna forenzika i veštačenje baznih stanica deo svake istrage i jedan od prvih koraka koji se rade, ističući da je poligrafsko ispitivanje važno jer može ili da eliminiše nekoga iz istrage, ili da koncentriše istragu u tom pravcu.

"U ovom slučaju samo otac može da bude testiran, a majka ne može jer je trudna", rekao je juče Novak. Kako je objasnio, žena koja je u drugom stanju ne može da bude podvrgnuta poligrafskom ispitivanju zato što trudnica ne može da se izlaže takvoj vrsti stresa, njena fiziologija je poremećena i nema normalne fiziološke reakcije.

Uporedno sa tim Novosti su prenele informaciju da je otac Danke Ilić (2), koja je nestala u Banjskom polju kod Bora i za kojom se intenzivno traga, prošao poligraf, dok je Dankina majka Ivana, ponovo danas u policijskoj stanici u Boru gde se saslušava u vezi svih okolnosti oko nestanka ćerke.

Danka Ilić, Ivana Ilić
foto: Drustvene Mreže

Darko Trifunović tvrdi da će policija učiniti sve da dete pronađe.

"Verujem da će policija zbog osetljivosti slučaja da prevrnu nebo i zemlju kako bi došla do istine, ma kakva ona bila".

Privremena obustava pretrage nije čudna.

"Potraga je obustavljena na jedan način, ali je nastavljena na drugi. Kada je prekopavanje terena u toku sumnja se na najgore, ali treba odagnati svaku sumnju. Potraga će možda trajati još dugo, ali takav je slučaj, čekamo da vidimo. Svaka mogućnost postoji i zato policija temeljno istražuje sve pojedinosti", zaključuje Darko Tifunović, direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost

Danka Ilić, Nestala Devojčica, Bor, specijalci, potraga
foto: MUP Srbije

Podsetimo, Danka Ilić (2) je nestala u mestu Banjsko Polje, kod Bora, u utorak oko 13.45 sati dok se sa majkom i godinu dana starijim bratom igrala ispred objekta u mestu Banjsko polje.

"Živimo u Boru. Dovela sam ih da se malo istrče i prošetaju. Moji su poreklom odavde i kao dete sam tu često boravila", rekla je Dankina majka Ivana. "Dok sam se okrenula, nije je bilo. Ona još nema dve godine, u maju će ih napuniti. Ne govori još. Zvala sam je, dozivala, nije mi se odazvala. Tu u blizini ima jedna šumica. Molim Boga da je što pre nađemo" , navela je tada majka nestale devojčice.

Policija je prvi put aktivirala sistem "Pronađi me" (Amber Alert), kojim se javnost hitno obaveštava o nestanku deteta.

Kurir.rs/Mondo

Preneo: M. N.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track