Selaković: Ja sam ministar za uklanjanje nepravde
Foto: Preent Screen

Selaković: Ja sam ministar za uklanjanje nepravde

Društvo -
Na vašoj generaciji je obaveza da od Srbije stvorite obećanu zemlju u kojoj mora da vlada pravo i pravda, poručio je Nikola Selaković

BEOGRAD - Na beogradskom Pravnom fakultetu danas je održana svečanost povodom početka studentske godine, a brucoše je pozdravio ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković, navodeći da bi u Srbiji bilo logičnije da im se obrati kao "ministar za uklanjanje nepravde i izgradnju državne uprave".

"Na vašoj generaciji je obaveza da od Srbije stvorite obećanu zemlju u kojoj mora da vlada pravo i pravda", poručio je Selaković brucošima koji je svojevremeno bio pobednik takmičenja u besedništvu, po čemu je fakultet čuven.

Selaković, inače 16. ministar kojeg je ovaj fakultet "iznedrio", poručio je brucošima da će pravosudni sistem u Srbiji biti reformisan i izrazio ubeđenje da će ova generacija živeti u mnogo uređenijoj i boljoj državi.

Pravni fakultet, ustanova koja postoji 204. godine, koliko i matični, najstariji i najveći Unvierzitet u Beogradu, upisao je 1.500 brucoša u novoj 2012/13. godini. Nijma je savetnik predsednika Srbije Oliver Antić, profesor ovog fakulteta, poručio da je pravda najviša stožerna veština i da su upisali "božansko zanimanje".

Dobrodošlicu je brucošima poželeo i novi rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević, čije je ovo prvo zvanično pojavljivanje u svojstvu rektora.

Pravni fakultet je od osnivanja do danas upisalo 150.000 studenata, od kojih je njih 45.000 diplomiralo, podsetio je na svečanosti novi dekan Sima Avramović.

Govoreći o počecima i istoriji fakulteta, prof. Avramović je naveo da je prosek studiranja na osnovnim akademskim studijama smanjen i sada je "samo" 6,7 godina.

Trenutno studira 7.000 studenata, a od 1.500 brucoša, 1.000 je devojaka, rekao je Avramović.

Fakultet ima moderno opremljene amfiteatre, savremenu čitaonicu, kompjuterizovan sistem prijavljivanja ispita..., rekao je dekan.

"Još samo da ispite polažete pred kompjuterima, ali dok sam ja dekan polagaćete ih pred profesorima", rekao je on.

Umetnički program priredio je hor "Obilić" pod rukovodstvom profesora emeritusa Darinke Matić Marović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track