"TO JE BILA GREŠKA, LAKO JE SADA BITI PAMETAN" Srbin iz Beča o snimku na kom je navodno Danka (2), spomenuo MESTO GDE JE ZABELEŽEN
Foto: Privatna arhiva/Kosmo, Austrijska Policija

"TO JE BILA GREŠKA, LAKO JE SADA BITI PAMETAN" Srbin iz Beča o snimku na kom je navodno Danka (2), spomenuo MESTO GDE JE ZABELEŽEN

Društvo -

Srbin iz Beča Saša Božinović, predsednik Srpskog kulturnog centra u tom gradu, otkrio je kako je zaista nastao snimak na kom se vidi devojčica za koju se sumnja da je Danka Ilić (2), koja je nestala prošlog utorka.

- U nedelju negde oko 16.20 časova, mi smo od Ambasade Republike Srbije ovde u Beču dobili link sa snimkom male devojčice i preporuku da podelimo svim našim članovima u grupi, ako bi neko možda video Danku, da nam pomogne u istrazi. Mokranjac trenutno ima 350 igrača i 6 Vocap grupa roditelja, u kojima su 250 porodica. U tim grupama sam ja odmah podelio link sa snimkom male devojčice - započeo je razgovor naš sagovornik, a potom istakao zbog čega misli da je muškarac koji je napravio snimak, prvo trebao da obavesti srpsku policiju:

Saša Božinović
foto: Printscreen/TV Prva

- Po našim saznanjima, video-zapis je napravio naš državljanin koji živi ovde u Beču, nakon čega je snimak poslao srpskoj policiji. Mislim da je to bila greška i da je prvo trebalo da obavesti policiju u Beču, koja bi mogla brže da odreaguje. Verovatno je teško znati kako reagovati u tim situacijama, a i kako sam čuo, taj muškarac ne živi dugo u Beču i ne zna dobro nemački. Lako je biti pametan sada - rekao je Božinović.

Nakon informacije da postoji mogućnost da je na snimku nestala devojčica iz Bora, te da se nalazi u Austriji, Srbi u Beču su se odmah aktivirali kako bi pomogli u potrazi.

- Mi se svi nadamo da je to mala Danka na tom snimku jer, svi smo ovih dana strepeli da ne daj Bože nađu devojčicu dole mrtvu. Opet, nije dobro ni da je ukradena, ali daj Bože da je živa i zdrava i da je bečka policija pronađe - ističe Saša Božinović.

Danka Ilić, potraga, Bor, Banjsko polje
foto: Petar Aleksić, Privatna arhiva

On se osvrnuo i na mesto gde je video-zapis nastao. Kako je objasnio, pre samo nekoliko godina u blizini je došlo do terorističkog akta.

- Devojčica je snimljena u centru Beča i kao što kaže bečka policija, taj deo je skroz pokriven kamerama jer je u blizini pre samo par godina bio teroristički akt. Nadamo se da će bečka policija uspeti da nađe te dve osobe, svi željno iščekujemo da se nađe dete. Ceo Mokranjac se moli i nada da je Danka živa - zaključio je Saša Božinović.

Sudski veštak o snimku iz Beča

Osmi dan potrage za dvogodišnjom Dankom Ilić je u jeku, a trag koji uliva najviše nade da je dete živo i zdravo je snimak koji je srpska policija dobila od našeg državljanina iz Beča na kom se vidi devojčica njenog uzrasta i karakteristika sa dve državljanke Rumunije, a sudski veštak dr Ljubiša Božić za Kurir kaže da iako je snimak lošeg kvaliteta sa sigurnišću može da se utvrdi da li je to Danka, uporednim veštačenjem.

Snimak se, kako nam je objasnio, upoređuje sa fotografijama devojčice i detaljno se gledaju sve fizičke karakteristike.

- Uporedna veštačenja uglavnom rade dve osobe, jedan koja tehnički izvlači i poredi svaki frejm, odnosno zaustavljeni kadar koji bi najviše odgovarao postojećoj fotografiji devojčice i druga koja radi ta poređenja- kaše nam dr Božić i dodaje:

- Svaki detalj je važan, i bez obzira na kvalitet snimka, sa sigurnošću se može utvrditi da li je to ona. Porede se crte lica, izgled čela, usne školjke, nepravilnosti, nos, oblik glave, sve što je jedinstveno.

Ko su žene sa snimka?

Na snimku koji je u Beču napravio Srbin koji živi i radi u austrijskoj prestonici, a na kojem se vidi devojčica za koju se sumnja da je nestala Danka Ilić (2), vide se i dve žene koje su bile u njenoj pratnji. Austrijska policija pokrenula je istragu, pa se osim za devojčicom traga i za ženama sa snimka za koje se sumnja da su državljanke Rumunije.

- Oko 20 časova izašao sam sa metro stanice i ugledao sam dete koje se otima i viče. Prvo sam posmatrao, a zatim sam počeo da snimam. Sve se dešavalo na jednoj stanici tramvaja. Sa detetom su bile dve žene koje su međusobno pričale na rumunskom. Dozivale su dete nekim imenom, nisam razumeo kojim, ali se devojčica uopšte nije odazivala - naveo je u mejlu Srbin iz Beča koji je tada policiji u Beogradu poslao i snimak deteta.

Podsećamo, Danka Ilić (2) je nestala u utorak oko 13 časova, u trenutku kada je njena majka drugom detetu davala vodu.

Na sebi je imala ljubičaste pantalone, maslinastu jaknu i kosu vezanu u rep. Nakon Dankinog nestanka u Srbiji se po prvi put oglasio Amber Alert pod nazivom "Pronađi me".

Kurir.rs/Republika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja