STUDENTI NEMAJU POJMA ZAŠTO JE 4. APRIL DAN STUDENATA: Nisu čuli za Žarkovu hrabrost, za krvave proteste, ali znaju ko ima koncert
Foto: Zorana Jevtić, Privatna Arhiva, Nemanja Nikolić

KURIR U STUDENJAKU

STUDENTI NEMAJU POJMA ZAŠTO JE 4. APRIL DAN STUDENATA: Nisu čuli za Žarkovu hrabrost, za krvave proteste, ali znaju ko ima koncert

Društvo -

Dan studenata Univerziteta u Beogradu obeležava se svakog 4. aprila, a danas će budući akademski građani vreme provesti uz roštilj, na turnirima u fudbalu, košarci, bilijaru, pikadu, na koncertu u Studenjaku...

A ono u šta smo se uverili jeste da većina ne zna zašto je izabran baš ovaj datum. Ne znaju ni ko je Žarko Marinović, ne znaju ni o njegovoj hrabrosti, ni o demonstarcijama 1936. godine...

Pobunile su se demokratske struje, komunusniti, mnoge građanske opcije protiv širenja fašizma u Kraljevini Jugoslaviji, krenuli su protesti, a vlast im se suprostavila Organizacijom nacionalnih studenata (ORNAS) krilom Organizacije jugoslovenskih nacionalista (ORJUNA), aktivnim delovanjem pripadnika profašističkog Zbora Dimitrija Ljotića, zabranama i pokušajem uvođenja Univerzitetsku policiju.

ŽARKO MARINOVIĆ
ŽARKO MARINOVIĆfoto: Privatna Arhiva

Na početku štrajka 3. na 4. april žandarmi i desničari u pokušali da zauzmu zgrade fakulteta, a došlo je do sukoba i ispred Patološkog instituta Medicinskog fakulteta kada je ubijen student prava Žarko Marinović.

Jedan drugi student prava i član ORNAS Slobodan Nedeljković nožem je napao studenta prava Jovana Šćepanovića. Žarko je pokušao da ga odbrani, a Nedeljkovič ga je ubio zabiši nož u leđa.

Slobodan Nedeljković
Slobodan Nedeljkovićfoto: Privatna Arhiva

Strašna vest se brzo proširila, vlast je nesretnog mladića ranom zorom sahranila pokušavši da zataška sve, ali saznalo se gde je grob pa odmah ujutro i pored jakih policijskih snaga na hiljade studenata došlo na Novo groblje skubivši se u Ruzveltovoj ulici sa žandamima koji su pokušavali da ih u tome spreče.

Nedeljković je godinu kasnije osuđen na petogodišnju robiju, a studenti su se sve do Drugog svetskog rata svakog 4. aprila okupljali u znak sećanja na hrabrog kolegu. Nova jugoslovenska vlast je 1954. godina proglasila današnji datum za Dan studenta Beogradskog univerziteta, a sada se odim u prestonici obeležava se i u Novom Sadu, Novom Pazaru i Kragujevcu.

4.april, dan studenata
foto: Privatna Arhiva

Studentski grad danas. Sa onima koji tu provode dane razgovarali smo o studentskom životu, uslovima u domu, pitali o Žarku, 4. aprilu...

Andrija Pavlović druga je godina na Poljoprivrednom fakultetu.

- Ne znam zašto se obeležava Dan studenata - rekao nam je i objasnio da je zadovoljan životom u domu:

Andrija Pavlović
Andrija Pavlovićfoto: Zorana Jevtić

- Generalno ne bih ništa menjao i mislim da ovde ima mogućnosti da svako izabere za sebe šta mu odgovara.

Ne zna ni njegova koleginica sa Stomatološkog fakulteta Valentina Vasiljević ništa o krvavim danima '36, ali zna će večeras biti koncert Magla benda.

Valentina Vasiljević
Valentina Vasiljevićfoto: Zorana Jevtić

- Ovde je super. Urbano je, ima svega, ništa ne bih menjala. Uspešan sam student, a na fakultetu je teško, ali stižem sve.

Izbor najboljih iz 14 domova

Nagrada sedam dana na Zlaziboru

Povodom 4. aprila svake godine organizuje se niz aktivnosti među kojima je i izbor za najboljeg studenta u svih 14 studentskih domova. Najbolji studenti nagrađeni su sedmodnevnim boravkom na Zlatiboru za dve osobe, vaučerom za mesec dana besplatnog treniranja u teretani i pet besplatnih termina u sauni, kao i prigodnim poklonom od Ustanove Studenstki centar.

Nagrađeni najbolji studenti
Nagrađeni najbolji studentifoto: Zorana Jevtić

Dušan Petrović koji je na master studijama na Mašinskom fakultetu kaže da je Studenjak odlično mesto za život, a zašto je 4. april važan...

- Možda zbog protesta 1968. godine, studenti su bili valjda protiv režima, nije bilo valjda slobode mišljenja, pa su se pobunili protiv režima i na kraju je Tito rekao da su studenti verovatno njegova najveća pretnja i tada je ja mislim krenulo i razvijanje domova i uvedena je menza, bolji standard za studente - ispričao je Petrović i dodao:

Dušan Petrović
Dušan Petrovićfoto: Zorana Jevtić

Master mi je teži od osnovnih studija. Imamo dosta projekata i baš smo zauzeti, ali se trudim. Smatram da nedostaje dodatnih mesta u domu, jer mnogi studenti izvise za mesto, pa su prinuđeni da plaćaju privatno smeštaj. Sve ostalo je obezbeđeno studentima, njihovo je samo da uče.

Anđela Bugarin
Anđela Bugarinfoto: Zorana Jevtić

Anđela Bugarin sa Poljoprivrednog fakuletata kaže da misli da je današnji datum važan zbog neki protesta koji su održani za studentska prava.

- Generalno sam zadovoljna studijama, mada mislim da to može i bolje. Unapredila bih neke praktične stvari. Život u domu je okej, ali bih izbacila fiksne telefone.

Rektor prof. dr Vladan Đokić

Neverovatno da studenti ne znaju zaštro je 4. april Dan studenata

Prof. dr Vladan Đokić, rektor Univerziteta u Beogradu rekao je za Kurir da je prosto neverovatno da studenti ne znaju zašto obeležavamo današnji dan.

Rektor prof. dr Vladan Đokić
Rektor prof. dr Vladan Đokić foto: Zorana Jevtić

- Mislim da je ova tema veoma bitna i da treba da se više ne govori, da se više obrazlaže šta su bili razlozi koji su doveli do toga. Na neki način danas zaboravljamo da je neko dao život za ideale, za borbu, za važnu stvar. Treba da pokušamo da se to vrati među studente. Ne mislim da da ginu, nego da budu aktivniji, solidarni i da podržavaju velike ideje, da učestvuju u studentskim organizacijama, da se čuje njihov glas.

Bonus video:

01:41

KAKVE DOBROBITI DONOSE STUDENTSKE KARTICE I KOJI SU USLOVI ZA DOBIJANJE? Studenti, sve dok imate status studenata BUDITE SPOKOJNI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja