UBISTVO DANKE ILIĆ OTVORILO STARO PITANJE - DO KADA NE BISMO SMELI DA SE ODVAJAMO OD DECE? Roditelji često prave ove greške
Foto: Kurir televizija

KURIR TELEVIZIJA

UBISTVO DANKE ILIĆ OTVORILO STARO PITANJE - DO KADA NE BISMO SMELI DA SE ODVAJAMO OD DECE? Roditelji često prave ove greške

Društvo -

Ubistvo dvogodišnje Danke Ilić izazvalo je brojna osećanja kod građana - od šoka, tuge pa sve do besa. Poslednjih nedelja aktivirali su se i brojni strahovi kod roditelja.

Jedan od njih svakako je i onaj od nestanka deteta. Na koji način roditelji treba da postupaju kako bi njihova deca bila bezbednija, ali i kako da prevaziđu nastale strahove, istraivala je novinarka Kurir televizije Kristina Vasković.

Za brojne roditelje, bake i deke, Dankina smrt bila je crveni alarm da dodatno promene pristup deci, kako bi ih sačuvali od opasnosti. One koje smo zatekli u šetnji sa mališanima, kažu da ih ne isuštaju iz vidokruga.

Stručnjaci kažu da treba povećati mere opreza, ali i imati granicu u tome.

- Zato što onda zaustavljamo razvoj dece jer ih ne osamostaljujemo jer ih stalno držimo u nekoj veštački zaštićenoj zoni gde oni ne mogu da razvijaju svoje sopstvene kapacitete, opreznost, svoje strategije, što ih baš nadalje čini lakšim žrtvama - kaže Biljana Grbović, savetnica za roditelje.

Biljana Grbović
foto: Kurir televizija

Vesti iz hronike najviše pogađaju roditelje koji se i inače bore sa anksioznošću. Povećana briga u trenutnim okolnostima je normalna reakcija, tvrde psiholozi.

- Ljudi će izaći sa tim na kraj ukoliko shvate da je zdravorazumski pristup uvek najbezbedniji. Da nema potrebe sada praviti od ove situacije neki paranoidni okvir u kome će se teorija zavere razviti maksimalno pa da dođe do toga da se deca socijalno izoluju ili sami roditelji - smatra psiholig Snežana Repac.

Snežana Repac
foto: Kurir televizija

Ističe i da je ključno u ranim godinama deteta ne ispuštati ga iz vida, a tokom šetnje napolju uvek ga držiti za ruku. Roditelji, kako dodaje, u prisustvu dece ne treba da drže mobilne telefone, već da im posvete maksimalnu pažnju jer deca lako mogu da se povrede.

02:46

UBISTVO DANKE ILIĆ OTVORILO STARO PITANJE - DO KADA NE BISMO SMELI DA SE ODVAJAMO OD DECE? Roditelji često prave ove greške

- Oni od desete godine mogu da ostanu sami, mogu da budu sami u kući, mogu da sebi naprave doručak, ručak, večeru, pripremaju se za školu i uče. Ali sa 12 godina moraju da se kreću sami. Roditelji nekad preteruju pa angažuju bebisiterke i porodicu da decu koja su starija od 12 godina vode u školu. To već ne spada u osposobljavanje deteta.

Čak i beba u prenatalnom dobu oseća strah majke, upozoravaju psihijatri. Zadatak roditelja je da pripremi dete za život, a stručnjaci zaključuju, da ponekad i previše zaštitnički nastrojen pristup može da bude pogrešan. Slučaj Danke Ilić ujedinio je celu Srbiju i još jednom nas podsetio na to da je bezbednost dece prioritet broj jedan.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

04:15

HIPOTETIČKI JE MOGUĆE DA SU OSUMNJIČENI PRIJAVILI LAŽNO KRIVIČNO DELO Predsednik sindikata policije uključio I OVE pretpostavke

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja