STUDENTI NAVALILI NA BESPLATNU HPV VAKCINU: Mogu da je prime do 26. godine! Sve što treba da znate o vakcinaciji DETALJNO UPUTSTVO
Foto: Shutterstock, Ilustracija

dostupne i u novom sadu

STUDENTI NAVALILI NA BESPLATNU HPV VAKCINU: Mogu da je prime do 26. godine! Sve što treba da znate o vakcinaciji DETALJNO UPUTSTVO

Društvo -

Studenti u Beogradu su već od prvog dana pohrlili za besplatnom HPV vakcinom u Studentskoj poliklinici, a za nepuna tri dana, prema podacima klinike, je dato 350 cepiva!

Besplatna vakcinacija protiv HPV virusa za studente do 26. godine uz overenu zdravstvenu knjižicu počela je 4. aprila. Novosadski studenti od 9. aprila u studentskom Domu zdravlja mogu besplatno da dobiju vakcinu, dok će ista biti omogućena i niškim studentima.

Više od 120 studentkinja i studenata već prvog dana je primilo HPV vakcinu, a prema najnovijim informacijama za nepuna tri dana u prestonici je dato preko 350 doza. U studentskim grupama na društvenim mrežama uveliko se polemiše o besplatnoj imunizaciji. Mnogi su odlučili da se vakcinišu, ali ima i onih koji se uveliko raspituju o samoj vakcini, HPV virusu, terminu zakazivanja, broju dostupnih vakcina i terminu vakcinacije.

vakcinacija, vakcina protiv gripa
foto: Shutterstock

Upravo je zbog velikog broja pitanja na sajtu Zavoda za zaštitu zdravlja studenata Beograd navedeno detaljno uputvo o vakcinaciji. Ističe se da će biti vakcine za 2.000 studenata. Vakcinacija se obavlja radnim danima od 7 i 30 do 19 i 30 časova u Studentskoj poliklinici kao i u ambulanti Studentski grad na Novom Beogradu od 8:00 do 14:30 sati.

studenti
foto: Shutterstock

Neophodno je imati overenu zdravstvenu legitimaciju bez obzira na tip osiguranja za sve studente beogradskih univerziteta državnih i privatnih fakulteta do navršenih 26 godina.

Šta je HPV

HPV, odnosno humani papiloma virus je rasprostranjeni virus za koji se smatra da je njime većina seksualno aktivnih ljudi zaražena u nekom trenutku života. Humani virus se u 80 odsto slučajeva prenosi polnim putem i podjednako je opasan i za žene i za muškarce. Kod žena izaziva rak grlića materice i druge vrste te bolesti.

- Vakcinacija koja je započeta prvom dozom pre 26. rođendana, će se nastaviti davanjem i druge dve doze nakon 26. rođendana ukoliko osoba ima zdravstveno osiguranje. Ukoliko je neko započeo HPV vakcinaciju negde drugde, ostale doze može primiti u Studentskoj poliklinici - navodi se na sajtu ZZZZS.

vakcina, rak pluća, vakcinacija
foto: Shutterstock

Podsećaju i da nije neophodno da student ima karton u Studentskoj poliklinici, ali da je poželjno da premeste ili otvore karton u ZZZZ Studenata, jer to pruža i druge pogodnosti. Takođe, za HPV vakcinaciju nije neophodno imati prethodno Papanikolau test, ali je preporučljivo da se preventivni ginekološki pregled odradi jednom godišnje, te neki lekari mogu insistirati na tome.

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenta Novi Sad

Na sajtu Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenta Novi Sad stoji obaveštenje da se u ovoj zdravstvenoj ustanovi od 9. aprila vršiti vakcinacija HPV vakcinom za studente od 19 do 26 godina.

- Sve informacije se mogu dobiti na broj telefona 021/4870-571. Broj vakcina je ograničen.

- S obzirom na veliko interesovanje za vakcinacijom potrebno je zakazati vakcinaciju za devojke na br. telefona Službe ginekologije 011 2433-986, a za muškarce na br. telefona Službe opšte medicine 011 2430-814 - zaključuje se na sajtu ZZZZ.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track