IZGRADIMO TULANDIJU! Mesto gde će posebni biti poštovani! Centar će imati dve usluge koje ne postoje u našoj okolini
Foto: fondacija-matija-nikolic.org

Podržite "Fondaciju Matija Nikolić"

IZGRADIMO TULANDIJU! Mesto gde će posebni biti poštovani! Centar će imati dve usluge koje ne postoje u našoj okolini

Društvo -

"Fondacija Matija Nikolić" osnovana je 2023. godine u Nišu od strane roditelja dece sa smetnjama u razvoju, sa ciljem da se nijednom detetu ne ponovi sudbina momka (po kome fondacija nosi ime) koga roditelji nisu mogli smestiti ni u jednu kliniku pune dve godine.

- Matija je u stanju autizma od svoje druge godine života. Ulaskom u pubertet koji je bio praćen kućnom izolacijom za vreme infekcije KOVID, kod Matije je došlo do regresije na svim nivoima. Postao je agresivan, povređujući sebe i ljude oko sebe. Preživeo je sepsu u bolničkim uslovima, plueralni izliv, anafilakticki šok, kao i mnoge povrede i stanja. Dve duge godine, Matiju su svakodnevno vozili ekipama Hitne pomoći i policije na kliniku za psihijatriju Kliničkog centra gde bi ga dodatno sedirali i vraćali kući - kazu u Fondaciji i dodaju:

fondacija-matija-nikolic.org, Matija Nikolić
foto: fondacija-matija-nikolic.org

- Zbog nemoći sve većeg broja roditelja, odlučili smo da osnujemo fondaciju sa glavnim ciljem da se izgradi Tulandija, Centar za osobe sa invaliditetom i smetnjama u razvoju koji bi bio jedinstven u Srbiji i koji bi pokrio sve njihove potrebe. Centar bi činila dva objekta, jedan za radno-rekreativno-terapeutske aktivnosti i drugi za smeštaj lica kojima je potrebna stalna stručna briga i podrška ili periodična, u kriznim periodima.

- Pored dogradnje usluga koje vec postoje na lokalu, ali prilagodavanjem potrebama svih korisnika, centar treba da uvede i dve usluge koje ne postoje u našoj okolini - stanovanje uz podršku i socijalno preduzetništvo. Stanovanjem uz podršku bi se pružila mogucnost osobama sa smetnjama u razvoju da žive sa svojim vršnjacima, uz nadzor stručnog osoblja, dok bi se socijalnim preduzetništvom pružila prilika osobama da stvore radne navike, unaprede svoje kapacitete i osecaju se društveno korisnim. Visoko funkcionalnim osobama bi to bila priprema nakon obrazovnog ciklusa za uključivanje u normalne društvene tokove, studiranje ili zapošljavanje.

fondacija-matija-nikolic.org, Matija Nikolić
foto: fondacija-matija-nikolic.org

"Fondacija Matija Nikolić" ostvarila je saradnju sa "Fondacijom SOS Decija Sela Srbija", koja prati naše porodice i pruža psihosocijalnu i pedagošku podršku. Podršku našoj fondaciji u izgradnji centra i pružanju ostalih naših usluga (podrška porodicama i humanitarni rad) možete dati uplatom na naše tekuće račune ili slanjem SMS poruke na humanitarni broj 3012 (preko svih operatera). Za sve ostale informacije nam se slobodno obratite preko inernet stranice (www.fondacija-matija-nikolic.org) ili društvenih mreža.

E.K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track