Za pojedine penzionere besplatna struja
Foto: Zorana Jeftic

Za najugroženije

Za pojedine penzionere besplatna struja

Društvo -
Ministarstva rada formiralo radnu grupu koja radi na izradi socijalnog profila energetski ugroženog potrošača koji će potpuno ili delimično biti oslobođen plaćanja računa za struju

BEOGRAD - Ekonomska kriza najviše je pogodila stare, a Ministarstva rada formiralo je radnu grupu koja radi na izradi socijalnog profila energetski ugroženog potrošača koji će potpuno ili delimično biti oslobođen plaćanja računa za struju, najavila je danas Brankica Janković, državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Ona je, povodom 1. oktobra - Međunarodnog dana starih, posetila Gerontološki centar na Bežanijskoj kosi, gde se sastala s predstavnicima mreže organizacija civilnog društva koje pomažu starima."U Srbiji danas ima 1.211.000 ljudi starijih od 65 godina. Od 161 opštine, čak u 156 je demografski staro stanovništvo. Najviše starih je u Beogradu, a najsiromašnija seoska, staračka domaćinstva su na jugu i istoku Srbije. Najstarije opštine su Vladičin Han, Svrljig i Crna Trava, gde je prosek starosti iznad 50 godina", podsetila je Jankovićeva.

Ona je dodala da najstarije stanovništvo u Srbiji ima Crna Trava, gde je starosni prosek oko 65 godina."Od ukupnog broja starih, više od 100.000 njih živi ispod donje granice siromaštva. Najteže žive samačka domaćinstva bez prihoda, zatim poljoprivredni penzioneri. U Srbiji od 1,6 miliona penzionera čak 620.000 penzionera prima najniže penzije", istakla je Jankovićeva.

Kriza je najviše pogodila stare, a kako oni danas žive u Srbiji možda najbolje oslikavaju narodne kuhinje, koje svakog dana dobijaju sve više korisnika starijih od 65 godina. Većina korisnika narodne kuhinje su najstariji, što nije iznenađenje, jer penzija je manja od plate, a oni ne mogu da rade dodatno ili da idu u sivu ekonomiju.

Ministarstvo rada će i naredne godine obezbediti isti nivo davanja za najugroženije i to 640 miliona dinara za rad narodnih kuhinja i obezbediće 40.000 paketa pomoći za 105 najugroženijih opština, najavila je Jankovićeva.Ona je podsetila da je u 82 opštine razvijena usluga pomoći u kući, u 42 opštine se finansira kroz projekte Ministarstva rada, a u 40 opština nije razvijen nikakav oblik pomoći u kući najstarijima, ali će ova slika biti promenjena od naredne godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track