SRBIJA POVEĆAVA SREDSTVA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE: Panel diskusija Kongresa srpsko-američkog prijateljstva i poslovnog kluba
Foto: privatna arhiva

SRBIJA POVEĆAVA SREDSTVA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE: Panel diskusija Kongresa srpsko-američkog prijateljstva i poslovnog kluba

Društvo -

Panel diskusija u organizaciji Kongresa srpsko-američkog prijateljstva i srpsko-američkog poslovnog kluba, a uz podršku Ministarstva privrede i Ministarstva zaštite životne sredine, na temu potencijala održivog razvoja i zelene tranzicije okupila je u Vladi Srbije brojne stručnjake i organizacije iz oblasti održivog razvoja.

Panel diskusiju moderirao je direktor KSAP-a Vladimir Marinković.

Diskusija je počela predavanjem Martine Almasi, direktorke Agencije za promociju izvoza Mađarske, koja je predstavila rezultate te zemlje na ovom planu, ističući da Srbija ima prostora da dostigne njene rezultate Mađarske, iako nije članica Evropske unije.

panel diskusija, zaštita životne sredine
foto: privatna arhiva

Nakon uvodnog predavanja Martine Almasi, obratila se državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Sara Pavkov koja je istakla da Vlada Srbije povećava sredstva za zaštitu životne sredine u cilju sprečavanja aerozagađenja, a u skladu sa pravilima Evropske unije. Pavkov je dodala da će i Vlada i ministarstvo nastaviti plan zamene energenata koji nisu deo zelene agende i da će se korak po korak usklađivati sa implementacijom svih stubova ove agende, kao i da je u prethodne četiri godine izmenjena zakonska regulativa kako bi se u potpunosti uskladila sa EU principima.

"Novo je to da se sprema i Strategija životne sredine kao pandan Zelenoj agendi, ali i novi Zakon o zaštiti vazduha” naglasila je Pavkov.

panel diskusija, zaštita životne sredine
foto: privatna arhiva

Panelisti su bili saglasni u konstataciji da struja ne može da se stvori na dugme i da je neophodno naći nove, čiste resurse za proizvodnju električne energije, odnosno težiti tranziciji održivog razvoja, ali i naći efikasan način da država pomaže, subvencioniše mlade ljude i kompanije koje će pratiti ovaj plan.

"Stručnjaka imamo, ali neophodna nam je podrška i vera da možemo uspeti u mnogim stvarima", zaključili su panelisti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track