"VLADA REPUBLIKE SRBIJE IMA RAZUMEVANJE ZA OVU IDEJU" Stručnjaci analiziraju status radnika: Idemo u pravcu koji donosi boljitak!
Foto: Shutterstock

kurir televizija

"VLADA REPUBLIKE SRBIJE IMA RAZUMEVANJE ZA OVU IDEJU" Stručnjaci analiziraju status radnika: Idemo u pravcu koji donosi boljitak!

Društvo -

Danas je 1. maj, međunarodni Praznik rada, ustanovljen u znak sećanja na demonstracije radničkog pokreta 1886. godine, održane u Čikagu.

Slavi se u većini zemalja sveta, u Srbiji je prvi put proslavljen 1893. godine. Kakva prava radnici imaju danas, koliko smo daleko od onih ideala za koja su se borili proleteri tada, i koliko smo daleko od standarda Evrospke unije?

Prvi maj, izlet
foto: Shutterstock

Gosti "Redakcije" koji su diskutovali o tome bili su Vuk Žugić, predsednik Saveza udruženja učesnika omladinskih radnih akcija Srbije i Dragan Todorović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Beograda.

Todorović se prvo osvrnuo na prava i status radnika u Srbiji:

- Teško pitanje, prava radnika nisu na zavidnom nivou, i danas posle skoro 140 godina smo na terenu gde se borimo za tri osmice. Radno vreme traje duže od osam sati, sa ovim novim fleksibilnim oblicima rada samo su dodatno pokvarili celu situaciju, te smanjilo prava uz onu činjenicu da su sve izmene zakona posle 2000-tih bile na štetu radnika. Takođe, Zakon o pravu koji je krovni, više nije i jedini zakon koji reguliše rad, već je to fragmentisano na nekoliko drugih zakona, pa se ukršta gde se šta primenjuje, dakle u teoriji odmah ima problem, a kamoli u praksi.

Potom je Todorović odgonetnuo sa kakvim problemima se danas radnici javljaju sindikatima:

- Širok je spektar, od tog uslova rada, bezbednosti i zdravlje na radu, poštovanje radnog vremena, neisplaćivanja prekovremenih sati, za praznike i slično, naravno i za malu zaradu se javljaju.

03:15

VLADA REPUBLIKE SRBIJE IMA RAZUMEVANJE ZA OVU IDEJU Stručnjaci analiziraju status radnika: Idemo u pravcu koji donosi boljitak!

Žugić je usporedio situaciju sa početkom milenijuma, pa je odgonetnuo da li idemo standardima EU:

- Pa, uvek bi trebalo da idemo ka standardima koji će doneti boljitak, a verujem i da se ide u tom pravcu. Uvek je potreban bolji odnos prema radu i vrednovanje rada svih struktura našeg društva. Mogu da kažem da, posle dugo vremena, Vlada Republike Srbije i naša ministarstva imaju razumevanja za tu lepu ideju razvoja sveta kod mladih. Možemo uvek zasaditi drvo ili cvet više.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

00:21

Prvi maj

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track