DA LI PRAVITE PREKRŠAJ AKO SAMI SIPATE GORIVO NA PUMPI? Stručnjak upozorava: Ovo nikada ne smete sami da točite!
Foto: Zorana Jevtić

GREŠKA

DA LI PRAVITE PREKRŠAJ AKO SAMI SIPATE GORIVO NA PUMPI? Stručnjak upozorava: Ovo nikada ne smete sami da točite!

Društvo -

Da li gorivo na benzinskoj stanici sipate sami ili čekate prodavca da to učini? Po nekim procenama, ali i rečima prodavaca, 40% naših vozača doliva samostalno, dok ostalih 60% nije sklono samoposluživnju, a ovi koji su u većini formalno pravno postupaju ispravno, navodi se u emisiji SAT na RTS.

pumpa, benzinska pumpa, gorivo, točenje goriva, cene goriva
foto: Zorana Jevtić

Zakon o trgovoni prepoznaje samousluživanja, ali protivpožarni propisi ne! Odnosno, postavljaju preterane zahteve po kojima je potrebno znanje i obuka na nivou lica zaduženog za točenje goriva u rafinerijama. Da li onda kada dođete na benzinsku stanicu i sami počnete da točite gorivo pravite prekršajđ?

- Zavisi ko tumači propise, Sektor za vanredne situacije MUP kada tumači propise, i uopšte ta branša, oni smatraju to manipulacijom goriva poput onog u rafinerijama i skladištima što ne postoji nigde u svetu. Samoposluživanje na bezinskim stanicama je uobičajno u svim zemljama Evrope. Ona je kod nas jednim propisom regulisano na takav način da je moguće i dozvoljeno, a drugim propisom zapravo se dovodi u pitanje da li je dozvoljeno vozaču da sam toči gorivo u svoje vozilo. Zato bi bilo dobro da se u nekom narednom periodu to iskristališe i protumači preciznije jer dovodimo u opasnost i vlasnike benzinskih stanica i potrošače - rekao je generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović za emisiju SAT.

Tomislav Mićović
Tomislav Mićovićfoto: Kurir televizija

Zanimljivo je pitanje "šta ćemo onda sa benzinskim stanicama na kojima je predviđeno samoposluživanje, pa i sa onima na kojima nema fizičkog prisustva zaposlenih?". Ima ih svuda u Evropi i svetu ali i sve više kod nas.

Naši propisi dozvoljivaju njihov rad, čak propisuju i potrebnu opremu, video nadzor i sl. i na njima samo kupci mogu da sipaju gorivo. U ovoj neusklađenosti propisa postoji ipak neko saglasje a ono se odnosi na točenje tečnog naftnog gasa (TNG).

- Protivpožarni propisi svrstavaju benzinske stanice u kategoriju veoma opasnih postrojenja poput rafinerije i skladišta. Obaveza obuke, čak zaposlenih točioca je ista kao u ovim postrojenjima što nema nikakvog smisla. Jedino gde je obuka važna i gde vozači ne smeju sami da sipaju gorivo u svoje vozilo đje zapravo sipanje TNG. TNG zbog svojih kriogenik karakteristika ima niz opasnosti koji mogu da nastanu i zbog toga je važno da uvek, bez izuzetaka, rade zaposleni na benzinskim stanicama koji su za to obučeni - navodi Tomislav.

Kurir.rs/ Novosti/ S.Đ.

Bonus video:

00:46

AGENCIJE TRAŽE DOPLATU UKOLIKO GORIVO POSKUPI, A NIKADA NE VRAĆAJU AKO POJEFTINI! Stručnjak upozorava: Detaljno o ovim prevarama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja