NEVREME PRETI CELOJ SRBIJI, EVO KAKO ĆE SE KRETATI: Na snazi narandžasti meteo alarm, očekuju se OPASNE vremenske pojave! (FOTO)
Foto: Printscreen/www.vremeradar.rs, Shutterstock

NEVREME PRETI CELOJ SRBIJI, EVO KAKO ĆE SE KRETATI: Na snazi narandžasti meteo alarm, očekuju se OPASNE vremenske pojave! (FOTO)

Društvo -

Republički hidrometeorološki zavod Srbije najavio je da se već danas posle podne i uveče očekuju se potencijalno jači grmlјavinski oblaci i lokalno veća količina padavina (20-40 mm), naročito u centralnoj i južnoj Srbiji u toku noći ka ponedelјku.

Da nas padavine očekuju već danas, potvrdio je i Ivan Ristić meteorolog amater.

"Počinje promenljiv period biće preko dana relativno toplo ali sa oblacima stiže i kiša. U nedelju krajem dana i u noći između nedelje i ponedeljka više kiše u severnoj polovini zemlje po mapama deluje da će padati u celoj Vojvodini.

Najnoviji proračuni IRIE modela gde će padati kiša danas i sutra pre podne. Više kiše biće u toku naredne noći i jutra, kada će lokalno pasti od 20-40 mm kiše. Na mapama možete videti koja su ta područja gde će biti više padavina. Pljuskovi kiše biće praćeni grmljavinom. Pošto je glavnina dešavanja u toku noći i sutrašnjeg jutra nepogode u smislu nekog olujnog vetra i puno grada se ne očekuju", najavio je on.

nevreme
foto: Printscreen/Facebook

Najmanja verovarnoća za pojavu nepogoda sutra će biti na severozapadu Srbije.

Od ponoći očekujte prvu grmljavinu

nevreme
foto: Printscreen/vremeradar.rs

Kako se vidi na radarskim snimcima sajta "vremeradar", prva grmljavina stiže oko ponoći. U severozapadnim delovima Srbije biće i kiše. Već narednog sada grmljavina se, prema snimcima, pojačava, na udaru će biti Novi Sad, Ruma, Inđija, Valjevo, kao i neki delovi Beograda.

nevreme
foto: Printscreen/vremeradar.rs

Nevreme će potom nastaviti da se kreće ka istoku i oko dva sata posle ponoći zahvatiće teritoriju Zrenjanina, Kikinde, Beograda, Mladenovca, Aranđelovca...

nevreme
foto: Printscreen/vremeradar.rs

U ovom periodu na zapadu Srbije uslediće prestanak padavina, dok će na jugu lokalno biti kiše.

nevreme
foto: Printscreen/vremeradar.rs

Kako se nevreme bude kretalo ka istoku Srbije tako će njego intenzitet i da slabi.

nevreme
foto: Printscreen/vremeradar.rs

Upaljen meteo alarm

U većem delu Srbije danas je upaljen narandžasti meteo alarm zbog kiše i grmljavine, izuzev Bačke, Banata, , i istočne Srbije gde je na snazi žuto upozorenje. Narandžasti meteo alarm znači da je vreme opasno: Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe.

vremenska prognoza
foto: Printscreen/RHMZ

Vreme narednih dana

Ponedeljak: Promenljivo oblačno i nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Grmljavinski razvoji će biti češći na severozapadu, zapadu i jugu Srbije. Vetar slab i umeren, na jugu Banata povremeno jak, jugoistočni. Najniža temperatura od 13 do 18, a najviša dnevna od 22 do 28 stepeni. Upozorenje: Lokalna pojava grmljavina sa gradom i sa količinom padavina ≥ od 20 l/m² za 3 h, verovatnoća 80%.

Utorak: Promenljivo oblačno, nestabilno, mestimično sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Vetar slab i umeren, u košavskom području i jak, a na jugu Banata i olujni, južni i jugoistočni. Najniža temperatura od 14 do 18, a najviša dnevna od 23 do 28 stepeni. Upozorenje: Lokalna pojava grmljavina sa gradom i sa količinom padavina ≥ od 20 l/m² za 3 h, verovatnoća 90%. Udari vetra > 17 m/s, verovatnoća 80%

Sreda: Promenljivo oblačno, na severu Srbije uglavnom suvo sa sunčanim intervalima, a u ostalim krajevima mestimično s kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Vetar slab i umeren, zapadni i jugozapadni. Najniža temperatura od 12 do 17, a najviša dnevna od 24 do 27 stepeni. Upozorenje: Lokalna pojava grmljavina, sa količinom padavina ≥ od 20 l/m² za 3 h, verovatnoća 70%.

Bonus video:

00:15

Pljuskovi u Beogradu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja