"DETE MI JE POVRAĆALO ZBOG NEVREMENA" Deca se plaše i kriju kad počne da GRMI I SEVA: Važno je da roditelj uradi OVE 2 stvari
Foto: Shutterstock

"DETE MI JE POVRAĆALO ZBOG NEVREMENA" Deca se plaše i kriju kad počne da GRMI I SEVA: Važno je da roditelj uradi OVE 2 stvari

Društvo -

Vremenske nepogode koje se dešavaju ovih dana i nagla promena izazvala je grmljavinske oluje koje pojedina deca doživljavaju po prvi put. Jake i glasne grmljavine, u pojedinim delovima Srbije trajale su satima, i tako uznemirile mnoge mališane, a kod nekih izazvale i zdravstvene tegobe u vidu mučnine i povraćanja.

Jedna majka na društvenim mrežama podelila je svoje iskustvo u vezi sa reakcijom njenog deteta na grmljavinu.

"Da li se nekoj od vas dešavalo da dete povraća kada počne da grmi? Juče tokom jake oluje primetila sam da se moj sin sakrio ispod stola, a onda je počeo i da povraća. Da li treba da ga vodim kod psihologa i da li je neka od vas prošla kroz slično stanje?" napisala je jedna majka na fejsbuku.

Šta kažu stručnjaci

Kako reagovati u takvim situacijama i šta roditelji trebaju da preduzmu da bi se dete smirilo objašnjava psiholog i terapeut Violeta Zoraja koja kaže da je ponašanje roditelja u takvim situacijama ključno i da u krajnjoj liniji može biti i opasno.

"Normalno je da deca tokom odrastanja imaju razvojne i ostale strahove koji nastaju zbog nekih iznenadnih i nepredvidivih dešavanja. Kako će dete da reaguje zavisi od toga kako roditelji reaguju na te situacije. Što se više roditelj uplaši i ne vlada situacijom, dete se oseća nesigurnijim i samim tim se ono uplaši još više. To što se dete sklonilo i povraćalo su klasični simptomi jakog straha," rekla je Violeta.

grom, grmljavina, munja
foto: Shutterstock

Ona dodaje da je kod učestalih strahova potrebno posetiti psihologa.

"Ako su strahovi učestali i ako se strah generalizuje na druge stvari koje život deteta čini disfunkcionalnim onda je potrebno da potraže pomoć stručnjaka." kaže terapeut i psiholog Violeta.

Doktorka opšte medicine Biserka Obradović navodi da je disbalans hormona zbog promene vremena moguć i kod dece.

"Kao što kod odraslih imamo disbalans hormona, tako i kod dece imamo disbalans hormona, zato oni mnogo teže preživljavaju vremenske promene. Sve to reflektuje se kroz njihovo ponašanje, napetost, nervozu, razdražljivost, pa može doći i do nekih glavobolja, lošeg sna, kao i kod odraslih," rekla je dr Biserka.

Ona je dodala da roditelj treba da priča sa detetom, da se igra sa njim, da u tom trenutku skrene pažnju sa toga.

"Treba da eventualno zatvori vrata, prozore da se slabije čuje grmljavina. Jednostavno da skrene pažnju detetu na neke stvari koje ono voli. Roditelj treba da ostavi sve poslove u kući, da se bavi detetom. Majka najbolje poznaje svoje dete, zna šta to dete najbolje smiri. Nije samo grmljavina jedan faktor koji razdražuje dete." kaže dr Biserka.

Šta roditelji treba da preduzmu

  • Vi kao roditelj budite smireni. U prvom momentu roditelj treba da smiri dete i da bude uz njega, kako bi se ono osećalo bezbedno. Deca oponašaju roditelje i upijaju njihove reakcije. Roditelj treba svojim mirom, da smiri dete. Ako vidi smirenog roditelja, veća je verovatnoća da će se manje dete bojati grmljavine. Mnogi strahovi nestaju kako dete raste, ali ako vi ponašanjem detetu pokazujete da se i vi bojite grmljavine taj strah će teže nestati.
  • Za vreme grmljavine pronađite zabavu. Igrajte se sa detetom, uzmite neku omiljenu igračku koju dete voli. Na taj način ćete značajno skrenuti pažnju sa situacije u kojoj se nalazi.
  • Razgovarajte sa detetom. Kasnije kada sve to prođe objasnite detetu tu pojavu, šta se dešava, šta je priroda, šta je to što je dete videlo. Treba da ga edukujete. Neophodno je objasniti detetu dok je kući i sa roditeljima da je bezbedno.
  • Kod učestalih strahova posetiti psihologa. Ako su strahovi učestali i ako se strah generalizuje na druge stvari koje život deteta čini disfunkcionalnim onda je potrebno da potraže pomoć stručnjaka
munja, munje, gromovi
foto: Shutterstock

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track