Dejanovićeva: Bila bih na paradi da je održana

Dejanovićeva: Bila bih na paradi da je održana

Društvo -
Bezbednosni razlozi nadvladali potrebu da se poštuju ljudska prava, navela je ministarka zdravlja

BEOGRAD- Ministarka zdravlja Slavica Đukić - Dejanović izjavila je danas, povodom zabrane održavanja Parade ponosa, da su bezbednosni razlozi nadvladali potrebu da se poštuju ljudska prava.

"Poznato je da bih ja prisustvovala Paradi ponosa, da je održana. Pravo na različitost je među elementarnim pravima i žao mi je što nije bilo mogućnosti da se određene poruke pošalju sugrađanima", rekla je u Palati Srbija Đukić-Dejanović.

Upitana da prokomentariše to što su neki političari Paradu ponosa nazvali "Paradom srama", ministarka je rekla da može da razume taj rečnik ali da ne želi da komentariše.

"Možda njih treba pitati šta to za njih znači kada neko realizuje pravo na okupljanje, pravo na iznošenje sopstvenog stava i pravo na različitost. Mislim da nam je u biti da se delimo po svakom pitanju", rekla je ona. Đukić-Dejanović je navela da ekstremno izjašnjavanje po bilo kojem pitanju ne godi "uhu i prirodi prosečnog čoveka".

"Prosečan čovek treba da razvija toleranciju i on treba da nam bude mera šta treba da se u Srbiji događa", rekla je ona. Prema rečima ministarke, otkazivanje Parade ponosa nije slučaj samo u Srbiji ali to ne znači da ne treba dalje da se radi na unapređenju ljudskih prava i prava na okupljanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track