Osam godina od stradanja gardista na Topčideru

Osam godina od stradanja gardista na Topčideru

Društvo -
U kasarni na Topčideru pre osam godina stradali gardisti Vojske SCG, čija smrt još nije rasvetljena

BEOGRAD - Aktivistkinje organizacije "Žene u crnom" položiće sutra vence ispred ulaza u kasarnu na Topčideru gde su pre osam godina stradali gardisti Vojske SCG, a čija smrt još nije rasvetljena. Vojnici Gardijske brigade Vojske SCG Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović stradali su pod još nerazjašnjenim okolnostima na straži kod vojnog objekta Karaš u Topčideru, 5. oktobra 2004. godine.

Vojna istražna komisija zaključila je da je u pitanju ubistvo i samoubistvo, dok je državna komisija ocenila da je gardiste ubila treća osoba. Žene u crnom su od države Srbije i ministarstava policije, odbrane i pravde zatražile da "prestane da skriva istinu o ubistvima gardista i obezbedi pravdu za porodice žrtava".

"Zahtevamo da nadlezne institucije pronađu i kazne sve koji su na bilo koji način odgovorni za ubistvo dvojice gardista... Zahtevamo kraj politike nekažnjivosti, kako za zločine u ratu, tako i za zločine u miru", ističe se u saopštenju te nevladine organizacije. Žene u crnom su ocenile da taj "zlocin potvrđuje nedostatak političke volje i odgovornosti države da pročisti državni aparat od onih koji čine, podstiču ili zataškavaju krivicna dela". "Indikativno je da u Srbiji ni 2012. godine ne postoji ni kritičan stepen pritiska javnosti da vinovnici ovih, i pocinici drugih kriminalnih dela poput ubistava novinara i političara, budu privedeni pravdi", navodi se u saopštenju Žena u crnom.

Strategija države je iznurivanje porodica ubijenih vojnika i njihovih pravnih zastupnika, koji se jedini bore za istinu i pravdu, umesto da to čini država Srbija, ističe se u saopštenju. U vezu sa ubistvom dvojice gardista dovodi se haški optuženik Ratko Mladić, a advokati porodica ubijenih gardista tražili su ranije da on bude saslušan zbog sumnje da su se u vreme ubistva gardista 2004. godine u vojnom objektu "Karaš" skrivali haški optuženici. Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je ranije da se Mladić 5. oktobra 2004. godine nije nalazio u vojnom objektu Karaš na Topčideru kada su na tom mestu smrtno stradala dvojica gardista.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja