Preminuo Vojin Dimitrijević

In memoriam

Preminuo Vojin Dimitrijević

Društvo -
Pravo je doktorirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde je radio kao nastavnik od 1960. do 1998.

BEOGRAD - U Beogradu je danas iznenada preminuo direktor Beogradskog centra za ljudska prava prof. dr Vojin Dimitrijević.

Prof. Vojin Dimitrijević je bio stručnjak za međunarodno pravo i međunarodne odnose. Pravo je doktorirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde je radio kao nastavnik od 1960. do 1998. Godine 1998. je prevremeno penzionisan u zvanju redovnog profesora zbog protivljenja novom Zakonu o univerzitetu.

Od 1995. radio je kao direktor Beogradskog centra za ljudska prava (od 1995), a od 2005. je bio honorarni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta „Union", Beograd.

Od 2000. je bio član Venecijanske komisije Saveta Evrope za demokratiju putem prava, od 2001. član Stalnog arbitražnog suda u Hagu. Bio je član je Balkanskog političkog kluba koga je osnovao 2001. Od 2003. komesar Međunarodne komisije pravnika i član njenog Izvršnog odbora (od 2006). Bio je član i potpredsednik Komiteta za ljudska prava Ujedinjenih nacija (1982-1994) i sudija ad hoc Međunarodnog suda pravde (od 2001-2003).

Bio je jedan od osnivača Foruma za međunarodne odnose (1995), glan Srpskog PEN Centra (od 1986) i gostujući profesor na univerzitetima Virdžinija (SAD), Oslo (Norveška) i Lund (Švedska).

Autor ili koautor knjiga Teritorijalni azil, Međunarodne organizacije, Međunarodni odnosi, Pojam bezbednosti u međunarodnim odnosima, Terorizam, Strahovlada, Insecurity of Human Rights after Communism, Ljudska prava - udžbenik, Ljudska prava i pripadnici oružanih snaga, Osnovi međunarodnog javnog prava, Međunarodno pravo ljudskih prava, Silaženje s uma.

Objavio više od 250 članaka.

Tadić: Nemerljive su zasluge Vojina Dimitrijevića

Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je da će profesor Vojin Dimitrijević biti upamćen kao beskompromisni borac za mir, toleranciju i zaštitu ljudskih prava. Tadić je izrazio duboko žaljene povodom smrti Dimitrijevića i istako da su "nemerljive zasluge Vojina Dimitrijevića, istaknutog pravnika, profesora i aktivnog borca za ljudska prava na polju demokratizacije našeg društva", saopštio je DS. Dimitrijević je "ostavio neizbrisivo delo u pravnoj nauci i dostojno je godinama predstavljao Srbiju u međunarodnim pravnim forumima. Zahvalan sam profesoru Vojinu Dimitrijeviću i na izuzetnoj saradnji u Pravnom savetu dok sam obavljao dužnost predsednika Republike", naveo je Tadić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track