78 godina od ubistva Aleksandra I Karađorđevića

Atentat u Marselju

78 godina od ubistva Aleksandra I Karađorđevića

Društvo -
Antetat su organizovali hrvatski teroristi - ustaše, uz podršku Musolinijeve Italije, a pozadina tog ubistva nije nikada rasvetljena

BEOGRAD - Odavanjem državnih i vojnih počasti, u Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu danas će biti obeležena 78. godišnjica smrti kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, koji je ubijen u atentatu u Marselju 9. oktobra 1934. godine.

Lovorove vence na sarkofag kralja položiće predstavnici Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, opštine Topola, većeg broja gradova i opština u Srbiji, kao i udruženja građana opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, saopštio je vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Organizator centralne državne komemorativne svečanosti je Vlada Republike Srbije - Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, a ceremonija, kako je najavljeno, počeće u 11.30 sati.Aleksandar Prvi Karađorđević (1888-1934), nazivan kralj ujedinitelj, ubijen je u atentatu u Marselju u Francuskoj 9. oktobra 1934. godine.

Rođen je na Cetinju 1888. godine, kao drugi sin kneza Petra Karađorđevića i kneginje Zorke, ćerke crnogorskog kralja Nikole Petrovića. Školovao se u Švajcarskoj, Rusiji i na francuskoj vojnoj akademiji Sen-Sir. Postao je prestolonaslednik 1909. godine, umesto starijeg brata Đorđa, a od 1914, kao regent je vladao Srbijom u ime bolesnog oca kralja Petra Prvog. Bio je na čelu Vrhovne komande srpske vojske u ratovima od 1912. do 1918, u kojima je ispoljio izuzetnu hrabrost.

Postao je kralj Srba, Hrvata i Slovenaca 6. novembra 1921. godine, nakon smrti oca, kralja Petra I Karađorđevića, a od 1929. do 1934. kralj Jugoslavije. Posle ubistva tri hrvatska poslanika u Narodnoj skupštini u Beogradu 20. juna 1928, on je 6. januara 1929. godine zaveo diktaturu i ukinuo dotadašnji Ustav, da bi 1931. doneo taskozvani Oktroisani ustav. Atentat u Marselju, u kojem je ubijen i šef francuske diplomatije Luj Bartu, kako je utvrđeno, organizovali su hrvatski teroristi - ustaše, uz podršku Musolinijeve Italije. Pozadina tog ubistva nije nikada rasvetljena.

http://www.youtube.com/watch?v=0qyYMZUHIA8

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track