KONAČNO: Kreću hapšenja zbog Sartida!

Kurir otkriva

KONAČNO: Kreću hapšenja zbog Sartida!

Društvo -
Železara prodata Amerikancima za 21,3 miliona dolara, a čak 4,5 miliona zelenih novčanica otišlo konsultantskoj kući za koju su radili Danko Đunić i Aleksandar Vlahović

BEOGRAD - Konačno.Smederevska čeličana prodata je američkom „Ju-Es stilu“ marta 2003. za 21,3 miliona dolara, a čak 4,5 miliona otišlo je na ime konsultantske kuće za koju su radili Danko Đunić i Aleksandar Vlahović, otkriva Kurir.Prema podacima do kojih je došao Kurir, jedna od ključnih stvari u ovoj privatizaciji jeste projekat „Zebra“, na koji je otišlo više od 4,5 miliona dolara, i sumnja se da bi tu moglo da bude elemenata korupcije.- „Ju-Es stil Košice“ u tom periodu su uplatile 4,5 miliona dolara firmi „Dilojt i Tuš„ sa Kipra i to je sad predmet istrage. Reč je o naknadi za konsultantske usluge koje je „Dilojt“ pružio „Ju-Es stilu“ prilikom kupovine „Sartida“, a ceo projekat je nazvan „Zebra“ - kaže sagovornik Kurira i dodaje da će narednih dana krenuti i prva hapšenja osumnjičenih za propuste u privatizaciji „Sartida“, saznaje Kurir.Da li je to slučajnost ili ne, u „Dilojtu“ su radili Aleksandar Vlahović, bivši ministar privatizacije, i Danko Đunić, poznati biznismen. Beogradska filijala svetski poznate kuće „Dilojt“ nastala je kao zajedničko ulaganje sa Ekonomskim institutom, odnosno Đunićem, čiji je on vlasnik. Vlahović je karijeru počeo kao konsultant u institutu 1987. godine, a od 1996. godine je u „Dilojtu“, odakle je 2001. godine otišao na mesto ministra privrede i privatizacije, gde je bio do 2004. godine. Posle toga je sa Đunićem sarađivao u „Eki investmentu“.Vlahović je, kako piše u Izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije, pismeno bio upoznat sa žalbom Banke Austrija da je ceo postupak suprotan Zakonu o stečaju i međunarodnim pravilima, a znao je i za ponudu kompanije LNM i njeno pismo da se Ugovorom o saradnji sa „Ju-Es stilom“ daje nepravedna prednost Amerikancima.U prodaji „Sartida“ učestvovali su Vlada Srbije, Trgovinski sud i stečajni upravnik.

Vlahović: Nisam ja adresa- Vlada nije nadležna za poništavanje prodaje. Sve žalbe i inicijative treba uputiti Trgovinskom sudu i stečajnom upravniku koji je vodio postupak. Tražiti od Vlade da se poništi stečajni postupak znači da se traži narušavanje nezavisnosti sudova i narušavanje vođenja stečajnog postupka - izjavljivao je u više navrata Aleksandar Vlahović, nekadašnji ministar privrede i privatizacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track