Moguća zabrana izvoza životnih namirnica

Kriva nezapamćena suša

Moguća zabrana izvoza životnih namirnica

Društvo -
Vlada Srbije je zbog ovogodišnje suše već donela uredbu o zabrani izvoza šećerne repe, suncokreta i soje

SUBOTICA - Ministar poljoprivrede Srbije Goran Knežević izjavio je danas u Subotici da će država zabraniti izvoz osnovnih životnih namirnica, ukoliko ne dođe do stabilizacije cena i snabdevanja tržišta.

Knežević je na otvaranju poljoprivrednog foruma "Hrana za Evropu" podsetio da je Vlada Srbije zbog ovogodišnje suše već donela uredbu o zabrani izvoza šećerne repe, suncokreta i soje.

"Suša je ove godine na tržištu prouzrokovala poremećaj sirovina za proizvodnju osnovnih prehrambenih proizvoda, zbog čega je država privremeno ograničila izvoz šećerne repe, soje i suncokreta i tako obezbedila dovoljne količine sirovina za rad domaće prehrambene industrije", rekao je Knežević.

Podsetio je da je za ublažavanje posledica suše, koja je nanela velike gubitke poljoprivrednoj proizvodnji koji su i do 50 odsto u odnosu na lane, Vlada Srbije vanredno pomogla domaću poljoprivredu sa 150 miliona evra.

Ministar poljoprivrede je ponovio da je cilj nove vlade da agrarni budžet u narednoj godini bude veći, a najavio je i da će naredne sedmice usvojiti Predlog zakona o podsticajima u poljoprivredi.

Istakao je da će Srbija do kraja godine dobiti i novi Zakon o javnim nabavkama. "Vlada Srbije je usvojila i set mera za fiskalnu konsolidaciju kojim je sprečen slom finansijskog sistema i takozvani grčki sindrom koji nam je ozbiljno pretio", kazao je Knežević.

On je istakao da će Vlada poslati jasnu poruku da neće raditi u interesu i po volji ni jedne interesne grupe, niti proizvođača, kao ni prerađivača, ni trgovaca, već u interesu građana Srbije. Skupu prisustvuje oko 130 učesnika iz zemlje i inostranstva.

Specijalni gosti su stručnjak Svetske banke za poljoprivredu Holger Krej i direktor za međunarodne odnose i proširenje u okviru Generalnog direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropske komisije Džon Klark.

Drugi poljoprivredni forum "Hrana za Evropu" u organizaciji beogradskog Ekonomskog instituta trajaće do 13. oktobra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track