Pastor: Da se kazne i sitne krađe

Pastor: Da se kazne i sitne krađe

Društvo -
Ocenio da je "neprirodno" da u zemlji u kojoj je 550.000 penzionera prinuđeno da mesečno živi od sume manje od 15.000 dinara, krađa do iznosa od 15.000 dinara bude dozvoljena

NOVI SAD - Šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) u Skupštini Srbije Balint Pastor izjavio je da bi izmenama Krivičnog zakona trebalo predvideti sankcije za krađe veće od 5.000 dinara, a ne kao što je sada slučaj, kada se kažnjavaju krađe veće od 15.000 dinara.

Pastor je rekao da, prema nezvaničnim saznanjima, Radna grupa za izmene Krivičnog zakona, predlaže spuštanje imovinskog cenzusa sa 15.000 na 10.000 dinara za koje će kradljivci biti gonjeni, što je, kako je ocenio, napredak ali nedovoljan.

"Ukoliko to znači da, prema predlogu, krađe do 10.000 dinara i nadalje neće goniti po službenoj dužnosti, onda je to za SVM neprihvatljvo jer ne vidimo veliku razliku između tolerisane krađe u vrednosti do 10.000 i do 15.000 dinara", kazao je Pastor.

On je ocenio da je "neprirodno" da u zemlji u kojoj je 550.000 penzionera prinuđeno da mesečno živi od sume manje od 15.000 dinara i u kojoj nezaposlenost iznosi 26 odsto, krađa do iznosa od 15.000 dinara bude dozvoljena.

Precizirao je da je stav SVM-a da bi prihvatljivo rešenje bilo kada bi gornji cenzus bio limitiran na 5.000 dinara, a da se u slučaju krađa manje vrednosti od toga po službenoj dužnosti pokreću prekršajni postupci.

"Naš stav je da država i vlasti ne mogu da tolerišu krađu do bilo koje vrednosti", kazao je Pastor za današnji novosadski Mađar so (Magyar Szo) i dodao da stvari s "nultom tolerancijom" prema krađama funkcionišu na sličan način i u evropskim zemljama.

SVM je u više navrata ukazivao na problem učestalih krađa u mestima na severu Vojvodine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track