UNS: Da li država upravlja listom Politika
Foto: KURIR

UNS: Da li država upravlja listom Politika

Društvo -
Prema saznanjima UNS, direktorka Politike Novine i Magazini Mira Glišić Simić od 15.oktobra jedino je ovlašćeno lice za zastupanje u Agenciji za privredne registre

BEOGRAD - Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je danas da Vlada Srbije objasni javnosti do kakvih je promena došlo u upravljačkoj strukturi Politike i da li je došlo do bilo kakvih promena u vlasničkoj strukturi izdavača ovog dnevnog lista. Prema saznanjima UNS, direktorka Politike Novine i Magazini (PNM) Mira Glišić Simić od 15.oktobra jedino je ovlašćeno lice za zastupanje PNM u Agenciji za privredne registre.

Dosadašnji predstavnik stranog suvlasnika Politike Goran Ilin brisan je iz registra, navodi UNS u saopštenju. U dokumentaciji na sajtu APR, precizira UNS, stoji da je Vuk Vasiljević, kao ovlašćeno lice suvlasnika Politike, u ponedeljak naložio brisanje Ilina, koji je 14. septembra podneo ostavku na funkciju zamenika generalnog direktora PNM.

Na taj način, kako objašnjava UNS, jedino ovlašćeno lice ostala je generalna direktorka Mira Glišić Simić, predstavnik kapitala u pretežnom državnom vlasništvu. Na osnovu ove promene, smatra UNS, može se zaključiti da se Ist Media Grup, koja je letos kupila udeo VAC u Politici, odrekla prava na upravljanje kompanijom, po principu saglasnosti oba vlasnika za važne poslovne odluke."To znači da je novi vlasnik Politike Miroslav Bogićević postao pasivni partner države Srbije u upravljanju najstarijim dnevnim listom na Balkanu, i da država sada upravlja Politikom bez ograničenja", zaključuje UNS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track