Deset vekova srpske književnosti
Foto: Vikimedija

Matica srpska

Deset vekova srpske književnosti

Društvo -
Ova najstarija srpska kulturna institucija nikada nije prekidala od 1824. godine izlaženje "Letopisa Matice srpske"

NOVI SAD - Najstarija srpska izdavačka kuća novosadska Matica srpska izložiće na svom štandu na Beogradskom sajmu knjiga izdanja svojih naučnih odeljenja, Izdavačkog centra, Galerije i Biblioteke.

Ova najstarija srpska kulturna institucija nikada nije prekidala od 1824. godine izlaženje "Letopisa Matice srpske", a redovno izlazi i jedanaest naučnih zbornika.

U ovogodišnjoj produkciji izdvajaju se kapitalna izdanja: "Srpska enciklopedija", tom I, knjiga 2, koja se izrađuje u saradnji sa SANU i Zavodom za udžbenike, izmenjeno i popravljeno izdanje "Rečnika srpskoga jezika" i dopunjeno izdanje "Pravopisa srpskoga jezika".

Monografske publikacije Matice rezultat su rada na naučno-istraživačkim projektima koji se relizuju u sedam naučnih odeljenja.

Između dva sajma objavljene su knjige: Ivane Ignjatov Popović,"Intuitivni svet Ranka Mladenovića" ; Žarka Rošulja "Čas opisa časopisa" peti tom. U saizdavaštvo sa Institutom za književnost i umetnost "Pričte iliti po prostomu poslovice tjemže sentencije iliti rječnica"; Dragiše T. Popovića i saradnika "Patološka anatomija i sudska medicina u Vojvodini"; Zorana T. Jovanović, "Pozorišno delo Milana Grola".

Saradnja sa Maticom moravskom rezultirala je zbornikom radova o srpsko-češkim kulturnim vezama "Od Moravy k Morave II - Od Morave do Morave".

Udruženim snagama Matice i Udruženja Matice srpske u Crnoj Gori objavljena je knjiga Vlada Strugara, "Doktorat u Moskvi".

Matica ne zaboravlja ličnosti koje su značajno doprinele razvoju ove ustanove, a značajne su i za srpsku kulturnu baštinu uopšte. Objavljeno je drugo dopunjeno izdanje knjige "Tekelija" Aleksanda Foriškovića, kao i "Tekelijin dnevnik".

Radovi sa dva naučna skupa objavljeni su u zbornicima radova: "Gramatika i leksika u slovenskim jezicima" i "Filip Višnjić - međaš usmene i umetničke poezije".

Edicija "Prva knjiga" pokrenuta 1957, dokaz je da je Matica posebnu pažnju posvećivala književnom podmlatku i do sada je u njoj objavljeno više od 250 naslova.

U ovogodišnjem kolu pojavljuju se tri nova imena i predstavljaju se njihovi književni radovi: Predraga Bojića, "Svezivo", (pesme); Irene Javorski," Dekonstrukcija politike neutralnosti" i Borislava Stanića, "Rupe" (pesme).

Predstavljanje naslova iz edicije „Prva knjiga” održaće se na štandu Matice srpske u petak 26. oktobra u 12 časova.Izuzetan poduhvat Izdavačkog centra Matice predstavlja treće kolo u deset knjiga Antologijske edicije "Deset vekova srpske književnosti", čiji je glavni urednik dopisni član SANU Miro Vuksanović.

Treće kolo sadrži "Stefan Prvovenčani Domentijan, Teodosije", priredila Ljiljana Juhas Georgievska; "Lirske narodne pesme", priredila Ljiljana Pešikan Ljuštanović; "Branko Radičević", priredila Tatjana Jovićević; "Jovan Jovanović Zmaj", priredila Tanja Popović; "Dragiša Vasić", priredio Marko Nedić; "Ivo Andrić" III, priredio Slavko Gordić; "Miloš Crnjanski" III, priredila Gorana Raičević; "Rastko Petrović", priredila Bojana Stojanović Pantović; "Vuk Stef. Karadžić - Srpski rječnik ili azbučni roman", priredio Miro Vuksanović i "Antologija Bogdana Popovića", priredio Predrag Palavestra.

Galerija i Biblioteka Matice predstaviće svoja nova izdanja koja prate razgranatu delatnost ovih ustanova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track