Izumeo robota za požare!

Teslin naslednik

Izumeo robota za požare!

Društvo -
Izradu pronalaska učenika Nikole Tepavca finansiraće i oprobati Opština Kikinda

KIKINDA - Briljantan um!Nikola Tepavac (18), učenik gimnazije „Dušan Vasiljev“, ne prestaje da svojim inovatorskim rešenjima zadivljuje stručnu javnost. Fondacija „Mladen Selak“ nagradila ga je nedavno zlatnom medaljom, a priznanje mu je uručeno u Idvoru, rodnom mestu Mihajla Pupina. Od poslednje medalje za robote, koje pravi u očevoj garaži, više ga je obradovalo obećanje Opštine Kikinda, koja bi da finansira izradu njegovog prototipa robota za požare otpornog na temperaturu od 700 stepeni Celzijusovih.- Za izradu bi mi trebalo oko 1.500 evra, a koristio bi se za gašenje velikih požara. Posedovaće aparat za gašenje, bežične kamere i biće potpuno otporan na vatru. Ako temperatura pređe sigurnosne granice, neće biti ugrožen jer će imati sopstveni sistem za hlađenje - kaže Nikola za Kurir.Njegov prethodni robot „Valdi 1“, koji mehaničkom rukom može da prenosi opasne ili eksplozivne materije, već je nagrađen.

- Založićemo se da isfinansiramo izgradnju prototipa robota za požare. Možda će nakon toga neka kompanija odlučiti da pokrene serijsku proizvodnju. Nikola nije samo uspešan inovator, nego i veoma društveno angažovana osoba - kaže zamenik predsednika opštine Miloš Latinović.

Nikolin profesor informatike Ljubomir Zamurović tvrdi da on ima sve predispozicije da se približi slavnom imenjaku.

- Uveren sam da je pred njim blistava karijera i da će svet tek čuti za Nikoline pronalaske. Talenat je nasledio od oca koji je trenutno bez posla - kaže profesor Zamurović.Interesantno je da je pradeda Nikole Tepavca poreklom iz dela Like, gde je rođen najveći srpski genije Nikola Tesla.

(S. U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track