Sprema se žestok udarac na tajkune
Foto: KURIR

Šta stoji iza Zakona o poreklu imovine

Sprema se žestok udarac na tajkune

Društvo -
Sva imovina od 2000. godine do danas za koju se posumnja da je stečena na sumnjiv način biće ispitana, a zatim i zaplenjena

BEOGRAD - Da vidimo ko šta ima.Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić u borbi protiv korupcije uskoro će dobiti još jedan mehanizam - zakon o poreklu imovine.Prema saznanjima Kurira, radna grupa eksperata Ministarstva pravde i finansija koja će za mesec dana početi da radi na predlogu ovog zakona imaće podršku nemačkih stručnjaka iz ove oblasti, kako bi predlog zakona bio na najbolji mogući način koncipiran. Oštrica zakona biće uperena prema onima koji su ogromnu imovinu stekli u procesu privatizacije, ali i prema svakom biznismenu ili političaru od 2000. godine do danas za koga postoji osnovana sumnja da imovinu nije stekao na legalan način.- Koristićemo sve raspoložive mehanizme, podatke iz agencija, katastra, poreskih uprava i slično. Naravno, koristićemo i podatke Agencije za borbu protiv korupcije i drugih relevantnih institucija. Imovina za koju utvrdimo da je nelegalno stečena odmah će biti oduzeta, a njome će upravljati država. Namera je da se tačno utvrdi kako su se pojedinci naprasno obogatili. Nije nam želja da idemo u lov na veštice, ali vreme je da se zna ko šta ima i kako je to stekao - ističe naš izvor iz vrha vlasti, uz opasku da oni koji su svoju imovinu stekli legalno nemaju razloga da strahuju.- Jednom prilikom, kad je ekipa srpskih biznismena otišla u Nemačku da pregovara o ulaganju u našu zemlju, Nemci su ih pitali koliko godina su u poslu. Kad su čuli da su samo šest godina u biznisu, a da su na sastanak došli u najnovijem BMW, rekli su im da ne žele da sarađuju s njima. E, mi želimo da sprečimo te stvari. Da zarad dobrobiti naših građana, ali i u cilju privlačenja stranih investicija, napravimo zakon koji će tačno moći da ispita ko je kako stekao svoju imovinu - kaže naš sagovornik.U Ministarstvu pravde Kuriru je potvrđena namera da se napravi predlog ovog zakona, i to će se desiti već za mesec dana, odnosno čim prođu javne rasprave o zakonima, koje su u toku. Podsetimo, ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm rekao je za naš list da je ta zemlja voljna da pomogne Aleksandru Vučiću u borbi protiv kriminala i korupcije.

Nemanja Nenadić
Nemanja Nenadić

Nenadić: Posao Poreske uprave

Direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić kaže da, ako neko hoće da proveri poreklo imovine, ne mora da donosi novi zakon, već samo da primeni postojeće propise.- U našem pravnom sistemu već postoji mogućnost da Poreska uprava bez povoda ispita imovinu i prihode - navodi Nenadić.

Đorđe Vukadinović
Đorđe Vukadinović

Vukadinović: Poželjna inicijativa

Analitičar Đorđe Vukadinović ocenjuje kao dobru i poželjnu najavu donošenja zakona.- Nisam siguran koliki će biti dometi tog zakona jer je inicijativa prilično zakasnela - trebalo je da bude donet odmah posle 5. oktobra 2000, i većina onih koji treba da budu ugroženi tim zakonom svoje poslove, pare i sebe prebaciće u inostranstvo, ili su to već učinili - navodi Vukadinović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track