Dinkić: Do kraja godine zakon o otpisu zateznih kamata
Foto: Preent Screen

Dinkić: Do kraja godine zakon o otpisu zateznih kamata

Društvo -
Daćemo šansu svima, i onima koji malo duguju i onima koji puno duguju, ali i onima čije su firme u blokadi, kazao je ministar finansija

BEOGRAD - Ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da bi do kraja godine trebalo da se usvoji zakon koji će omogućiti uslovni otpis zateznih kamata za poreze kao i određeno mirovanje poreskog duga. Dinkić je na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama u Privrednoj komori Srbije kazao da će se zakon odnositi na one privrednike koji budu redovno izmirivali tekuće poreske obaveze.

"Daćemo šansu svima, i onima koji malo duguju i onima koji puno duguju, ali i onima čije su firme u blokadi", kazao je Dinkić. On je objasnio da će tim zakonom privremeno biti skinute blokade preduzećima kako bi se videlo da li mogu da na vreme izmiruju tekuće obaveze.

Ukoliko budu platili glavnicu duga automatski će im biti otpisane zatezne kamate, rekao je Dinkić i dodao da je rok na koje će mirovanje duga biti omogućeno dve godine za preduzetnike i mala i srednja preduzeća, a za velika preduzeća godinu dana, i to pod uslovom da se redovno izmiruju tekuće poreske obaveze. Kako je naveo, ko bude redovno plaćao tekuće poreze moći će da računa da mu se na kraju procesa potpuno otpišu zatezne kamate, a da se glavnica duga reprogramira na dve godine bez klasičnih istrumenata obezbeđenja po Zakonu o poreskom postupku.

On je ocenio da će taj zakon generisati likvidnost privrede jer će privreda umesto da plaća zatezne kamate za neplaćene poreske obaveze za prethodni period moći da izmiruje zaduženja prema bankama i poveriocima. Istakao da država priprema set mera koje će poboljšati likvidnost privrede i koja će radikalno promeniti odnos države prema tom problemu.

Podsetio da su dve mere već uspostavljene, a to su izmena Zakona o PDV-u kojom je uvedena obeveza da država mora na vreme da vrati PDV privredi kao i subvencionisani krediti za likvidnost čiji plasman u poslednja dva meseca iznosi milijardu evra. On je kazao da je država svesna toga da nije dovoljno regulisati samo budeće već i sadašnje dugove države prema privredi, zbog čega je pokrenut niz razgovora sa predstavnicima različitih sektora privrede kako bi se utvrdio način na koji će se ti dugovi vraćati.

Dinkić je podsetio da najveći dug država ima u oblasti zdravstva, odnosno u plaćanju isporučenih lekova. Velike dugove, kako je dodao, ima i lokalna samouprava prema građevinskoj i putnoj industriji. Rekao je da je sa Ministarstvom zdravlja dogovorena promena čitavog sistema finansiranja zdravstva, a sličan model će se primeniti i za dugovanja prema putarima i građevinarima. Dinkić je dodao da će u paketu mera za poboljšanje likvidnosti biti i zakoo o pretvaranju obaveza države u javni dug.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track