SANU bira nove članove
Foto: Beta

82 kandidata

SANU bira nove članove

Društvo -
Dopisni član Kosta Čavoški kandidat je za redovnog člana SANU, ali bez podrške Odeljenja društvenih nauka

BEOGRAD - Na Izbornoj skupštini Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) danas će biti izabrani redovni, dopisni i inostrani članovi, a predložena su 82 kandidata.

Za nove redovne članove predložena su 24 kandidata, za dopisne 51, a sedam inostranih predložilo je Predsedništvo SANU. O kandidatima za nove članove prethodnih meseci detaljno je raspravljano i glasano u osam odeljenja SANU i Ogranku u Novom Sadu.

Za redovne članove, iz statusa dopisnog, predloženi su iz Odeljenja za matematiku, fiziku i geonauke Milan Damnjanović i Gradimir Milovanović, iz Odeljenja hemijskih i bioloških nauka Vladimir Stevanović i Bogdan Šolaja, iz Odeljenja tehničkih nauka Zoran Đurić, Zoran Popović i Ninoslav Stojadinovć, a iz Odeljenja medicinskih nauka Nebojša Lalić, Vojislav Leković, Predrag Peško i Vladislav Stefanović.

Odeljenje jezika i književnosti kandidovalo je za redovni status dosadašnje dopisne članove Nadu Milošević-Đorđević, Predraga Pipera, Aleksandra Lomu i Milorada Radovanovića, Odeljenje društvenih nauka Danila Bastu, Odeljenje istorijskih nauka Mihaila Vojvodića, Dragoljuba Živojinovića i Mirjanu Živojinović, a Odeljenje likovne i muzičke umetnosti Isidoru Žebeljan, Branislava Mitrovića, Todora Stevanovića i Ivana Jevtića.

Dopisni član Kosta Čavoški kandidat je za redovnog člana SANU, ali bez podrške Odeljenja društvenih nauka.Među kandidatima za dopisne članove su oni koji su dobili podršku odeljenja, kao i oni bez te podrške, a koje su predložili Ogranak u Novom Sadu ili tri akademika ili institucije van SANU.Među poznatijim imenima su Dušan Bataković (istorija), Vukašin Pavlović (politička sociologija i pravo), Goran Petrović (književnost), Petar Omčikus (slikarstvo), Mrđan Bajić (vajarstvo)...

Na listi za inostrane članove predloženi su Peter Handke (književnost), Laslo Foro (fizika), Gordana Vunjak Novaković (tehnologija i biomedicinski inženjering), Valerij Vasiljevič Kozlov (mehanika), Mihail Veniaminovič Ugrumov (fiziologija), Anatolij Arkađevič Turilov (istorija) i Ivan Štraus (arhitektura).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track