U nedelju sa Natalijinom ramondom na reveru

Dan primirja

U nedelju sa Natalijinom ramondom na reveru

Društvo -
Cvet Natalijina ramonda je poznat i kao cvet feniks koji se, i kada se potpuno osuši, ako se zalije, može oživeti, što ukazuje na vaskrs srpske države iz pepela posle Prvog svetskog rata, kaže se u saopštenju kabineta predsednika Srbije

BEOGRAD - Novoustanovljeni praznik u Srbiji, Dan primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembar, na inicijativu predsednika Republike i odlukom Vlade, oobeležiće se na vidljiv i upečatljiv način i preporučuje da se na vidnom delu garderobe nosi amblem na kome je cvet Natalijina ramonda.

Kabinet predsednika Republike u saopštenju podseća da se zaključkom Vlade preporučuje članovima Vlade, funkcionerima, zaposlenima u državnim organima i javnim službama, učenicima, studentima, sportistima, javnim i medijskim ličnostima da, u sedmici pre Dana primirja, na vidnom delu garderobe nose amblem na kome je cvet Natalijina ramonda.

Kao likovno rešenje za amblem, koji se nosi u sedmici pre Dana primirja i na sam dan praznika, prihvaćen je cvet Natalijina ramonda (Ramonda nathaliae), sa pozadinom u bojama Medalje za spomen na povlačenje srpske vojske preko Albanije - Albanska spomenice.

Natalijina ramonda je biljka koja raste kako u Srbiji, uglavnom na istoku, tako i na planini Nidže, čiji je najviši vrh Kajmakčalan.

Njena simbolika je višestruka, kako zbog staništa, tako i zbog imena – cvet nazvan po kraljici Nataliji Obrenović.

Cvet Natalijina ramonda je poznat i kao cvet feniks koji se, i kada se potpuno osuši, ako se zalije, može oživeti, što ukazuje na vaskrs srpske države iz pepela posle Prvog svetskog rata, kaže se u saopštenju kabineta predsednika Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track