Srbija sprema žalbu na presudu o štednji u Investbanci

Strazbur

Srbija sprema žalbu na presudu o štednji u Investbanci

Društvo -
Zakonom o regulisanju javnog duga SRJ iz 2002. regulisano je da se potraživanja štediša izvan SRJ koju su činile Srbija i Crna Gora, ostvaruju na osnovu ugovora o sukcesiji između bivših repubika SFRJ

BEOGRAD - Srbija će se žaliti na presudu Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura o isplati devizne štednje u bivšoj beogradskoj Investbanci štedišama iz drugih republika bivše SFRJ, rečeno je u Ministarstvu pravde Srbije.

Povodom presude o isplati štednje u Investbanci, Srbija će obratiti Velikom veću suda u Strazburu, naveli su u Ministarstvu.

Moguće je da će se u postupanju po presudi suda u Stazburu Srbija dogovarati sa Slovenijom, kojoj je, istom presudom, naloženo da isplati štednju položenu u bivšoj Ljubljanskoj banci.

Presuda o isplati svih štediša koji su imali uloge u Investbanci i Ljubljanskoj banci, bez obzira da li imaju državljanstvo Srbije, odnosno Slovenije, doneta je 6. novembra, na osnovu tužbe štediša iz Bosne i Hercegovine. Rok za slanje žalbe na tu presudu je tri meseca.

Investbanka koja je imala podružnicu u Tuzli, BIH, u stečaju je od januara 2002. godine, a stečaj sporovodi Agenciji za osiguranje depozita Srbije. U Agenciji je danas rečeno da ona nema nikakve obaveze po osnovu stare devizne štednje u Investbanci, kao ni u bilo kojoj drugoj banci.

Kako je objašnjeno, Zakonom o regulisanju javnog duga Savezne Republike Jugoslavije, donetim 2002. godine, regulisano je da se potraživanja štediša izvan SRJ koju su činile Srbija i Crna Gora, ostvaruju na osnovu ugovora o sukcesiji između bivših repubika SFRJ.

Srbija nije potpisala ugovor sa BiH o sukcesiji, a namera Ministarstva pravde je da u obraćaju Velikom veću suda u Strazburu predloži da se isplata štedišta Investbanke reguliše takvim ugovorom koji bi zaštitio i prava štediša iz Srbije koji su imali uloge u bankama sa sedištima u drugim republikama bivše SFRJ.

"Država Srbije je sa Investbankom usaglasila potraživanje u vrednosti 15 odsto ukupnog iznosa stare devizne štednje svih štediša iz svih republika i to potraživanje prijavila za naplatu iz stečajne mase banke, kao prvi isplatni red. To potraživanje je u celosti isplaćeno, a rezervisan je iznos za Republiku Crnu Goru", potvrdila je Agencija za osiguranje depozita.

Po podacima Agencije, vrednost deviznih uloga štediša iz BiH u Investbanci bila je 80,9 miliona evra, uključujući kamatu do dana otvaranja stečaja banke.Štediše iz Hrvatske imale su uloge u vrednosti 3,1 milion evra, koliko i štediše iz Makedonije, dok su državljanima Slovenije u Investbanci ostali ulozi od 564.956 evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track