Nikolić: VI ste zaspali da se Srbija probudi
Foto: TANJUG

Nad plavom grobnicom

Nikolić: VI ste zaspali da se Srbija probudi

Društvo -
Predsednik Srbije je venac u "plavu grobnicu" bacio uz taktove pesme "Tamo daleko", a motor na brodu, na kome je bila delegacija Srbije, bio je ugašen

VIDO - Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, predsednik Srbije Tomislav Nikolić odao je danas na grčkom ostrvu Vido počast srpskim vojnicima i bacio venac u "plavu grobnicu", odnosno u Jonsko more u koje su spuštani posmrtni ostaci srpskih vojnika.

Nikolić je u spomen knjigu u mauzoleju na ostrvu Vido napisao:

"Uskoro će 100 godina kako ste zaspali, da bi se Srbija probudila. Jednog dana neko će u ime Srbije da položi venac i obeleži 1.000 godina, a Srbija će da traje".

Predsednik Srbije je venac u "plavu grobnicu" bacio uz taktove pesme "Tamo daleko", a motor na brodu, na kome je bila delegacija Srbije, bio je ugašen.

Poštu srpskim vojnicima odali su i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić i ministar za kulturu i informisanje Bratislav Petković, savetnik predsednika Srbije Marko Đurić, gradonačelnik Krfa Janis Terpeklis i prefekt Krfa i jonskih ostrva Spiros Spiru.

Članovi srpske delegacije su, u skladu sa zaključkom Vlade Srbije od pre nekoliko dana, a koji je usvojen na inicijativu kabineta predsednika države, na reverima nosili amblem-cvet Natalijina ramonda, sa pozadinom u bojama Medalje za spomen na povlačenje srpske vojske preko Albanije - Albanska spomenica.

Predsednik Srbije posetiće tokom dana i Srpsku kuću na Krfu, posvećenu boravku srpskih trupa na tom grčkom ostrvu tokom Prvog svetskog rata.

Nikolić je posetu Grčkoj započeo u petak u Atini, gde je razgovarao sa najvišim predstavnicima te zemlje, a juče je povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu u Solunu, na vojničkom groblju Zejtinlik, odao poštu srpskim vojnicima, posle čega je otputovao na Svetu Goru.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu danas se u Srbiji prvi put obeležava kao državni praznik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track