IMA NADE: Ne moramo da uvozimo GMO!

Kurir otkriva

IMA NADE: Ne moramo da uvozimo GMO!

Društvo -
Svetska trgovinska organizacija od naše zemlje ne zahteva da dozvoli trgovinu GM hranom, kako to tvrde pojedini srpski političari, čime obmanjuju javnost

BEOGRAD - Postoji izlaz.Sve glasnije priče u javnosti da bez dozvole uvoza GMO proizvoda za Srbiju nema članstva u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) nisu istinite, otkriva Kurir.Naime, na sajtu STO piše da oni nemaju „odnos prema GMO i da se time nisu bavili“. Oni navode da njihove članice ne mogu primenjivati zabrane uvoza ili izvoza bilo kog proizvoda, ali da zemlje imaju pravo donošenja zaštitne klauzule kojom mogu privremeno ograničiti i zabraniti korišćenje i prodaju genetski modifikovanih proizvoda na svojoj teritoriji. Austrija, Francuska, Grčka, Mađarska, Nemačka i Luksemburg su zemlje članice EU koje su stavile rampu za GMO upravo pomoću te klauzule.- Ako se utvrdi da su političari lagali da je neophodno da dozvolimo trgovinu GM hranom, mogu biti tuženi za obmanjivanje javnosti putem medija - izjavio je za Kurir jedan od ekologa dobro upućen u problematiku GMO.Vojislav Stanković iz Privredne komore Srbije ističe da postoji izlaz.- Od nas se traži da liberalizujemo uvoz GMO proizvoda, s tim da na tim proizvodima bude jasno ispisano da su od GM sirovina. Mi načelno možemo da ukinemo zabranu uvoza za GMO i onda da tražimo da u tim proizvodima sadržaj GMO porekla ne bude veći od 0,9 odsto, što je prag koji dozvoljavaju neke zemlje EU - kaže Stanković i dodaje da bi na taj način Srbija mogla postati član STO.Ivan Karić iz Zelenih Srbije nedavno je izjavio da je „podmetačina“ da EU od nas traži proizvodnju i uvoz GMO.- Postoje pojedine zemlje EU u kojima je nemoguće uvesti GMO kulture i proizvode. EU nije uvela moratorijum na GMO, već je proceduru izdavanja dozvola usporila. Bila je tako spora i „predostrožna“ da je STO imala primedbu da se namerno razvlači s primenom genetičkog inženjeringa - rekao je Karić.Na predlog „Zelenih Srbije“ u Skupštini Srbije za danas je zakazano „javno slušanje“ o GMO. Poslanicima će na pitanja za i protiv GMO hrane odgovarati domaći i strani naučnici.

Ljajić: Nećemo mimo sveta!Ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je za Kurir da će u zakonu ipak ostati zabrana kada je reč o proizvodnji GMO.- STO i Evropska unija su protiv restriktivnih mera koje se tiču uvoza i izvoza bilo kog proizvoda, a ne samo GMO. Naš interes je da zabrana proizvodnje GMO ostane, a ukoliko bude dogovora oko prometa, imamo pravo da postavimo ograničenja, nove kontrole i uslove za uvoz takve hrane. Ne vidim da je naš interes da budemo mimo celog sveta - rekao je Ljajić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track