Glasanje o Savetu NBS, pa nova sednica
Foto: Rts

Skupština Srbije

Glasanje o Savetu NBS, pa nova sednica

Društvo -
Za direktora Uprave za nadzor NBS, SNS je predložila Đorđa Jeftića

BEOGRAD - Skupština Srbije danas će glasati o izboru Saveta Narodne banke Srbije i direktoru Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama, nakon čega će započeti novu sednicu.

Skupštinski Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja sredstava za predsednika Saveta na mandat od pet godina predložio je Nebojšu Savića, a za članove Stojana Stamenkovića, čiji će mandat trajati četiri godine, Miladina Kovačevića, sa mandatom od tri, Nikolu Martinovića, sa mandatom od dve i Ivana Nikolića na mandat od godinu dana.Sve kandidate predložile su zajedno poslaničke grupe SNS, SPS i URS.

Za direktora Uprave za nadzor NBS, SNS je predložila Đorđa Jeftića. Poslanici će se izjasniti i o predlogu za izmenu Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Skupštine Srbije, a raspravu o sve tri tačke poslanici su završili u četvrtak, 8. novembra.

Predlog odluke za izbor Saveta NBS bio je na dnevnom redu prethodne sednice parlamenta, ali je predlagač, skupštinski Odbor za finansije taj predlog povukao kako bi Savet bio izabran po novim izmenama Zakona o NBS, koje je Skupština Srbije usvojila 5. novembra.

Pošto završe sa glasanjem, poslanici će započeti novu sednicu na čijem dnevnom redu je ukupno devet zakonskih i drugih akata. Poslanici će debatovati o izmenama i dopunama Carinskog zakona i više predloga zakona o potvrđivanju međunarodnih ugovora i sporazuma, među kojima i Ugovora između Srbije i Makedonije o izručenju.

Poslanici će razmatrati potvrđivanje ugovora između Srbije i Slovenije o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima, između vlada Srbije i Palestine o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak, kao i Sporazuma između vlada Srbije i Alžira o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja.

Na dnevnom redu sednici je i Predlog odluke o prestanku funkcije javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Užicu, kao i Predlog odluke o prestanku funkcije javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru, koje je podneo skupštinski Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Poslanici će razmatrati i Predlog odluke o razrešenju člana Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, koji je podneo skupštinski Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, ali i davanje saglasnosti na izmenu Odluke o obrazovanju i radu stručne službe Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Pravilnika o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u stručnoj službi Poverenika, koji je podneo skupštinski Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track