Kusturica: Olbrajtova je krava!

Prag

Kusturica: Olbrajtova je krava!

Društvo -
Zahvaljujem ti se za to što si uradio toj kravi. Ta žena je u stvari vlasnica telefonije Kosova, rekao je srpski režiser Vaclavu Dvoržaku

PRAG - Đak praške filmske akademije FAMU, režiser Emir Kusturica predstavio je u Pragu češki prevod svoje knjige "Smrt je neproverena glasina".

Za Čehe, koji Kusturicu na neki način doživljavaju i kao svog režisera i prate njegovu umetničku karijeru još od prvih filmova nakon studija u Pragu, posebnu draž knjizi daje to što je protkana sećanjima na praški period i trag koji je u njegovom umetničkom izrazu ostavilo to češko okruženje

Emir Kusturica je svoju knjigu potpisivao u istoj knjižari u Pragu gde je potpisivala i Madlen Olbrajt. Članovi Udruženja "Prijatelji Srba sa Kosova" došli su i na potpisivanje knjige Emira Kusturice i razgovarali sa njim. S Emirom Kusturicom susreo se u Pragu sa kolegom Vaclavom Dvoržakom.

"Zahvaljujem ti se za to što si uradio toj kravi. Ta žena je u stvari vlasnica telefonije Kosova", rekao je Emir.Vaclav Dvoržak je odgovorio da joj je to gurnuo pod nos i da smatra da ju je to najviše razljutilo.

"Naravno, oni sve to i rade samo zbog para. Fenomenalno je što si od nje izvukao, to sto ti je rekla: „Odvratni Srbi".

Aktivisti češkog udruženja Prijatelji Srba na Kosovu podneli su protiv bivše šefice američkog Stejt departmenta Madlen Olbrajt krivičnu prijavu da raspiruje etničku mržnju pošto im je u svađi na potpisivanju svoje knjige u Pragu kazala "odvratni Srbi".

Nekad smo imali Teslu, danas imamo Đokovića

Kusturica je naglasio da time što je jugoslovensko društvo u vreme socijalizma bilo liberalnije i otvorenije nije značilo da je bilo bolje. "Došao sam u zemlju koja je praktično bila evropska. Na nas su uvek gledali kao na Balkance, na narode koji stoje na marginama Evrope a to se vidi do danas, recimo u pristupu Brisela. I dalje navodno ne ispunjavamo evropske kriterijume", rekao je Kusturica. Režiser je kazao da je jugoistok Evrope preskočio lekcije iz renesanse jer su na Balkanu tada vladali Turci. "Međutim, kasnije smo imali ličnosti zaista evropskih razmera, pisca (Iva) Andrića, pesnika (Miloša) Crnjanskog, pronalazača Nikolu Teslu, a sada tenisera (Novaka) Đokovića", rekao je Kusturica.

http://www.youtube.com/watch?v=HDX00BN3Q0Y

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja