Predočićemo mere za očuvanje liberalizacije

Bratislav Čeperković

Predočićemo mere za očuvanje liberalizacije

Društvo -
srpska strana nemačkim kolegama predočiti sve mere za očuvanje liberalizacije i da će učiniti sve da se ostvari pomak u smanjenju broja azilanata

BEOGRAD - Visoka delegacija Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova Nemačke dolazi danas u Srbiju kako bi sa domaćim organima precizirala dodatne mere za smanjenje broja azilanata, a savetnik premijera Bratislav Čeperković izjavio je da će srpska strana nemačkim kolegama predočiti sve mere za očuvanje liberalizacije i da će učiniti sve da se ostvari pomak u smanjenju broja azilanata.

Čeperković je jutros rekao da problem lažnih azilanata nije vezan samo za Nemačku, već i za Švedsku, Belgiju i Švajcarsku. On je dodao da je u septembru bilo 1.600 zahteva za azil u Nemačkoj, a u oktobru 2.673, dok je u ostalim zemljama, zahvaljujući angažovanju svih službi, taj broj smanjen.

Razlozi za povećanje broja zahteva za azil su, prema njegovim rečima, odluka nemačkih pokrajina Hesen i Bavarska da tokom zime ne deportuju azilante, a nemački Ustavni sud da se poveća naknada dok se čeka na odluku o azilu na 850 evra.

"To se munjevitom brzinom pronelo među ljudima koji imaju takvu nameru", rekao je Čeperković, navodeći da se sada mora intezivnije nego ikada boriti za očuvanje vizne liberalizacije.

"Nemačkim kolegama ćemo predočiti sve elemente i učinićemo sve što možemo sa naše strane. Mora da se razgovara na tu temu, danas i sutra će biti razgovori, kako bi zajedničkim merama kako bi očuvali viznu liberalizaciju kao jednu od malobrojnih snažnih tekovina", rekao je Čeperković.

Nemačko ministarstvo unustrašnjih poslova saopštilo je 12. novembra da je broj srpskih državljana koji su prošlog meseca zatražili azil u Nemačkoj skoro udvostručen u odnosu na septembar, ali da niko od njih nije dobio azil.

Prema tim podacima, u oktobru je 2.673 državljana Srbije zatražilo azil u Nemačkoj, dok ih je u septembru bilo 1.395, a u avgustu 496.Po broju zahteva slede Makedonija sa 1.351, Sirija sa 879, Avganistan sa 695 zahteva, Bosna i Hercegovina sa 630.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track