MONSTRUMI: Gasili pikavce deci po licu

Šta monstrumi rade

MONSTRUMI: Gasili pikavce deci po licu

Društvo -
Ovakve strahote često se dešavaju mališanima u Srbiji, što potvrđuje podatak da je 640.000 njih pretrpelo neki vid nasilja

BEOGRAD - U porastu nasilje nad decom!Maloletniku gasili pikavce po licu i telu, očuh obljubio pastorku, profesor terao učenika da ga oralno zadovoljava, sekao maloletnika! Ovakve strahote često se dešavaju deci u Srbiji, što potvrđuje podatak da je 640.000 mališana uzrasta od dve do 14 godina pretrpelo neki vid nasilja.Danas se obeležava Svetski dan deteta, s ciljem da se javnosti ukaže na osnovna prava dece. Nažalost, njihova pozicija u Srbiji nije na zavidnom nivou jer, prema podacima Ministarstva rada i socijalne politike, skoro 400.000 mališana prima dečji dodatak, a u apsolutnom siromaštvu živi 140.000 dece starosti do 13 godina. Neverovatno je i da je od 177.000 dece od tri do pet i po godina u sistem predškolskog obrazovanja upisano samo 84.000.- Nasilje nad decom u Srbiji je u konstantnom porastu. Dve trećine dece starosti od dve do 14 godina iskusilo je neku vrstu psihološkog ili fizičkog nasilja kao vid „vaspitnog metoda“. Kako bi se to promenilo, neophodno je da se promoviše pozitivno roditeljstvo, koje se zasniva na poštovanju prava dece i nenasilnom okruženju - rekao je Saša Stefanović iz Mreže organizacija za decu Srbije (MODS).Ovaj dan obeležava se od 1989. godine, kad je Generalna skupština UN usvojila Konvenciju o pravima deteta, prvi međunarodni dokument u oblasti ljudskih prava posvećen najmlađima.

Ovo je zgrozilo javnostJun 2010. godine - Mladen Ogulinac (52) iz Starih Ledinaca silovao i ubio osmogodišnju Mariju Jovanović - manijak je devojčicu deflorisao prstom. Ona je zapretila da će sve ispričati majci, zbog čega joj je pokojni Ogulinac nabio maramicu u usta i svirepo je ubio.Jul 2005. godine - Mališa Jeftović (35) optužen za smrt Katarine Janković (3), koju je tukao i silovao u Zvezdarskoj šumi dok je njena majka Ana Filipović (25) sve posmatrala. Za ovo zlodelo dobili su ukupno 77 godina zatvora.

Svako peto dete seksualno zlostavljano!Incest trauma centar otkrio je poražavajuću statistiku - da jedno od petoro dece kod nas, ali i u svetu, predstavlja žrtvu seksualnog nasilja.- Tačan broj se ne zna, jer je svega pet odsto građana spremno da prijavi zlostavljanje. Ono najčešće počinje kada dete napuni osam godina, a u 80 odsto slučajeva decu zlostavlja neko od članova porodice - rekla je Dušica Popadić, direktorka ovog centra, i dodala da krivci za počinjena krivična dela uglavnom budu osuđeni na dve do dve i po godine zatvora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track