Nema saglasnosti za produzenje rada na određeno

Zoran Martinović

Nema saglasnosti za produzenje rada na određeno

Društvo -
Podrazumevala mogućnost produžavanja rada na neodređeno sa 12 meseci na tri godine i isplatu otpremnina prema radnom stažu koji je proveden kod poslednjeg poslodavca

BEOGRAD - Državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike Zoran Martinović rekao je danas da nema saglasnosti socijalnih partnera za dve ključne promene Zakona o radu, koje se odnose na produžavanje rada na određeno i isplatu otpremnina.

Martinović je naglasio da je na predlog Međunarodnog monetarnog fonda pripremljena verzija Zakona o radu koja je podrazumevala mogućnost produžavanja rada na neodređeno sa 12 meseci na tri godine i isplatu otpremnina prema radnom stažu koji je proveden kod poslednjeg poslodavca.

"Mi smo dosta vremena proveli sa socijalnim partnerima, definisano je da nema saglasnosti i to je ono što nas onespokojava. Sindikati smatraju da produžavanje rada na tri godine predstavlja dalje obespravljivanje radnike, dok poslodavci smatraju da bi to pospešilo zapošljavanje", rekao je Martinović.

On je dodao da su poslodavi tražili da isplaćuju otpremnine zaposlenima samo za radni staž koji su proveli kod njih, ali ima i zaposlenih sa dugim radnim stažom i da nikada nisu dobili otpremnine i da se trenutno radi na pronalaženje rešenja kako bi se i oni obeštetili.

Martinović je kazao da se privode kraju izmene Zakona o štrajku i Zakona o zapošljavanju osoba sa invaliditetom, i da se nada da će uskoro biti i usvojeni.

"Ostalo je samo nekoliko otvorenih pitanja. Recimo kod Zakona o štrajku, to je mogućnost isplate zarada tokom štrajka", naglasio je on.

Što se tiče Zakona o zapošljavanju osoba sa invaliditetom, Martinović je naglasio da je jedna od izmena i ukidanje penala poslodavcima koji nisu mogli da zaposle osobu sa invaliditetom.

Do sada su poslodavci plaćali dve vrste penala, dok će izmenama Zakona predviđeno da plate samo novčanu nadoknadu u iznosu 50 odsto od prosečne plate.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track