Prva grupa amnestiranih danas na slobodi
Foto: Rojters

11.500 osuđenika u zatvoru

Prva grupa amnestiranih danas na slobodi

Društvo -
Iz zatvora će biti pušteno njih oko 1.000, a preostalima će biti umanjena kazna

BEOGRAD - Prvi osuđenici obuhvaćeni Zakonom o amnestiji danas izlaze na slobodu. Usled preopterećenosti kapaciteta zatvora u Srbiji, amnestija omogućava Upravi da se reorganizuje i lakše diše, kaže Damir Joka iz Uprave za izvršenje zavodskih sankcija.Sudovi širom Srbije doneli su prva rešenja o puštanju na slobodu lica koja ispunjavaju uslove za amnestiju.Direktor Centra za obuku Uprave za izvršenje zavodskih sankcija, Damir Joka rekao je, gostujući u jutarnjem Dnevniku, da je u toku intenzivna komunikacija između ustanova za izvršenje krivičnih sankcija i sudova koji donose rešenja o primeni zakona o amnestiji.

"Taj postupak traje nekoliko dana. Po prijemu prvih pravosnažnih presuda ustanove će početi da puštaju lica na slobodu", kaže Damir Joka.

Iz zatvora će biti pušteno njih oko 1.000, a preostalima će biti umanjena kazna. Zakonom o amnestiji obuhvaćeno je oko 4.000 osuđenih. Joka dodaje da je broj onih koji služe kaznu kućnog zatvora sa elektronskim nadzorom oko 120.

"Najveći broj lica koji će biti pušten na slobodu osuđen je na kratke kazne, a njima bi se ionako kazna završila za nekoliko meseci" objašnjava direktor Centra za obuku Uprave za izvršenje zavodskih sankcija.

Komentarišući priče o eventualnim zloupotrebama, Damir Joka naglašava da i u razvijenim krivično-pravnim sistemima u svetu vlade i parlamenti donose odluke o tehničkoj amnestiji kada se premaše zatvorski kapaciteti."Jednakost u postupanju prema svim građanima je temelj pravde i prava. Ako se izađe iz tog okvira, ulazimo u zonu selektivne pravde, a ona je gora od nepravde", kaže Joka.

U zatvorima u Srbiji leži oko 11.500 lišenih slobode, a kapaciteti za kvalitetan smeštaj, kakav propisuju evropske konvencije o smeštaju zatvorenika su oko 7.500 mesta, napominje Damir Joka i dodaje da će Zakon o amnestiji u ovom trenutku omogućiti Upravi da lakše diše.

"Ovo otpuštanje će nam dati prostora za reorganizaciju službe i organizaciju zatvora. U budućnosti ćemo ići i na neke druge metode i mere za smanjenje preopterećnosti zatvorskih kapaciteta", objašnjava Joka.

Kada je reč o izgradnji novih zatvora, Damir Joka najavljuje izgradnju dva nova u Pančevu i Kragujevcu, podsećajući da je prošle godine završen zatvor u Padinskoj skeli.

"Izgradnja novih zatvora podiže standard smeštaja osuđenih lica. To su standardi EU koje moramo da poštujemo i koji su propisani poveljom Ujedinjenih nacija", zaključuje Damir Joka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track