Nataša Kandić: Očekivala sam da Srbija prekine odnose sa Hrvatskom

Nataša Kandić: Očekivala sam da Srbija prekine odnose sa Hrvatskom

Društvo -
Ona je spomenula i i podizanje šest optužnica za ratne zločine u Hrvatskoj koje je najavio tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević i ocenila ih "izrazito političkima"

ZAGREB - Predsednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila da je očekivala žešće reakcije Srbije povodom oslobađanja Markača i Gotovine.

Ona je u privatnoj poseti Vukovaru u odala počast žrtvama Ovčare.

Govoreći o nedavniim oslobađajućim presudama hrvatskim generalima Gotovini i Markaču koje su u Srbiji izazvale političko-emocionalne reakcije i podsetila kako je Haški sud doneo brojne presude koje u Srbiji, osim u ekstremističkim krugovima, nisu izazivale posebne reakcije.

Očekivala je, kaže i žešće reakcije Beograda, od organiziranja protesta do prekida odnosa s Hrvatskom.

"Mislim da je ipak bilo kontrole u političkim reakcijama, a to ima veze s tim ko je na vlasti. Ipak su na vlasti oni koji su odgovorni za početak rata i za ono što se u ratu događalo, za 12.000 žrtava u Hrvatskoj, 10.500 na Kosovu i 95.000 u BiH.

Ne bi Republika Srpska i njihove oružane formacije mogle počiniti tolike zločine da nije bilo saučesništva Srbije. Na vlasti su oni koji su odgovorni za teško nasleđe prošlosti i otuda njihova blaža reakcija od neke koja je mogla dovesti Srbiju u haos i regionalne odnose daleko više ograničiti nego što je to u ovom trenutku," ocenila je Kandićeva.

Ona je spomenula i i podizanje šest optužnica za ratne zločine u Hrvatskoj koje je najavio tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević i ocenila ih "izrazito političkima".

"Ako je Tužilaštvo imalo dokaze u tih šest slučajeva bilo bi normalno, na osnovu sporazuma o saradnji tužilaštava Hrvatske i Srbije, da se već rešavaju, kao što su i drugi slučajevi rešavani. Navedeni argument da se čekala haška presuda, pa su nakon nje slobodni da istupe sa istragom vezanom za tih šest slučajeva, nije tačan jer se u njima ne optužuju Gotovina i Markač već neki drugi," pojasnila je Nataša Kandić.

Ona smatra kako bi, kao i do sada, svaka država trebalo i nadalje da sudi svojim državljanima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track