Vojska Srbije uništava napalm prah u Švedskoj

Viškovi

Vojska Srbije uništava napalm prah u Švedskoj

Društvo -
Uništavanje napalm praha Ministarstvo odbrane koštaće 147.400 evra, a većinu potrebnih sredstava , obezbedila je Nemačka

BEOGRAD - Oko 110 tona viškova napalm praha, koje poseduje Vojska Srbije biće trasportovano i uništeno u Švedskoj, po ekološkim standardima, u naredna tri i po meseca, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

To će biti urađeno u sklopu "Programa za razvoj kapaciteta za upravljanje zalihama konvencionalne municije u Srbiji (CASM)", a uništvanje će većim delom finansirati Nemačka.

Stalni predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Vilijam Infante i kompanija "Polyeco S.A" potpisali su ugovor prema kojem će ta kompanija izvršiti uništavanje napalm praha koji je deo postojećeg viška u posedu Ministarstva odbrane Srbije.

"Uništavanje napalm praha koštaće 147.400 evra, a većinu potrebnih sredstava,odnosno 94.200 evra, obezbedila je Nemačka", navodi Ministarstvo odbrane Srbije.

Akcija uništavanja napalm praha je deo aktivnosti "CAMS" programa, kao i zajedničkog programa Ministarstva obrane Srbije, UNDP i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

U okviru aktivnosti CASM projekat "predviđa delaboraciju i uklanjanje viškova napalm praha i oko 1.133,86 tona municije punjene belim fosforom".

Tim aktivnostiam predviđen je i "razvoj infrastrukture skladišta municije i razvoj kapaciteta sistema upravljanja municijom u skladištima u Mrsaću i Mirničkoj Reci, kao i poboljšanje infrastrukture postrojenja za delaboraciju u Tehničkom remontnom zavodu Kragujevac".

Putem "CASM" projekta biće povećan nivo ljudske bezbednosti u Srbiji i osnažena međunarodna borba protiv širenja oružja i municije nelegalnim putem, navodi Ministarstvo odbrane Srbije, u saopštenju na svom internet sajtu.

U Ministarstvu odbrane su početkom jula objasnili da "napalm prah sam po sebi nije opasno, otrovno sredstvo, jer predstavlja jednu vrstu "aluminijumskog sapuna" i da tek u kombinaciji sa drugim komponentama postaje opasno oružje".

Ministarstvo je tada u pisanom odgovoru navelo da se u sklopu projekta "CAMS" realizuje uništavanje viškova specijalne municije, "pre svega municije punjene belim fosforom".

Objašnjeno je da se projekat CAMS realizuje na osnovu Memoranduma za partnerstvo po projektu koji je u ime Vlade Srbije potpisao ministar odbrane.

Ministarstvo je tada ukazalo i da će se uklanjanjem navedenih viškova napalm praha stvoriti uslovi za kvalitetnije skladištenje drugih vrsta ubojnih sredstava, što je i smisao projekta CAMS.

Korišćenje napalma kao municije je, između ostalog, zabranjeno i Sporazumom o naoružanju UN a uništavanje napalm praha je prva od planiranih aktivnosti CASM projekta u Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track