Medicinski fakulteti se uključuju u edukaciju radiologa

Rešenje

Medicinski fakulteti se uključuju u edukaciju radiologa

Društvo -
Od 39 zdravstvenih ustanova u kojima je instalirana oprema iz donacije sedam ustanova nije počelo sa radom

BEOGRAD - Kako bi se ubrzala edukacija radiologa za rad na mamografima uključiće se i medicinski fakulteti, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja nakon sastanka ministarke Slavice Đukić Dejanović sa direktorima zdravstvenih ustanova koje učestvuju u programu ranog otkrivanja raka dojke.

U saopštenju se navodi da se ministarka zdravlja sastala i sa predstavnicima Japanske agencije za međunarodnu saradnju, čijim posredstvom je Vlada Japana finansirala projekat "Unapređenje skrininga i prevencije raka dojke u Republici Srbiji".

Ona je upoznala sagovornike sa edukacijom kadrova koji će koristiti mamografe iz japanske donacije u skrining i dijagnostičke svrhe i naporima da se ta edukacija ubrza.

Dejanović je konstatovala da su aktivnosti na tom planu od avgusta 2011. do avgusta 2012. bile nedovoljne da otpočne realizacija skrining programa.

Iz Ministarstva zdravlja podsećaju da je 30. juna 2010. godine potpisan Ugovor između Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Vlade Japana o finansiranju projekta "Unapređenje skrininga i prevencije raka dojke u Republici Srbiji".

Vrednost ugovora je 5,8 miliona evra, od čega je vrednost opreme 2,4 miliona evra, a odredbama Ugovora predviđena je isporuka 32 mamografska aparata.

U saopštenju se navodi da je od maja do avgusta 2011. godine završena instalacija donirane opreme za mamografiju, za šta je Ministarstvo zdravlja izdvojilo 4,2 miliona dinara.

Iz ministarstva poručuju da je posle sprovedene instalacije opreme, Vlada Japana preostali deo sredstava predviđenih Ugovorom iskoristila za finansiranje konsultantskih usluga japanskih eksperata u oblasti skrininga raka dojke.

U saopštenju se navodi da projektom nije predviđeno finansiranje obuke radiologa i tehničara i da je Ministarstvo zdravlja u te svrhe izdvojilo 3,6 miliona dinara.

Edukacija je obavljana u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, KC Niš, KC Vojvodine i ZC Kraljevo i obučeno je 55 specijalista radiologije, a cilj je da edukaciju prođe 100 radiologa. Na doniranoj opremi pregledano je do sada 73.967 žena, navodi se u saopštenju.

Od 39 zdravstvenih ustanova u kojima je instalirana oprema iz donacije sedam zdravstvenih ustanova nije počelo sa radom. To su ZC Knjaževac, ZC Aleksinac, DZ Trstenik, DZ Grocka, DZ Zemun, DZ Novi Beograd i DZ Rakovica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track