JAVNA BRUKA: Pare od pretplate na stanove TV zvezda
Foto: KURIR

Evo gde ide novac građana

JAVNA BRUKA: Pare od pretplate na stanove TV zvezda

Društvo -
RTS zaposlenima davao beskamatne kredite na period od 10 do 40 godina za kupovinu i otkup stanova

BEOGRAD - Radio-televizija Srbije, i pored toga što godinama posluje sa gubicima, izdvaja milion evra godišnje kako bi zaposlenima omogućila beskamatne zajmove za kupovinu, izgradnju, rekonstrukciju stambenog prostora i otkup stanova, pišu dnevne novine San!

U Napomeni uz finansijske izveštaje RTS-a od 31. decembra 2011. godine, u koju je San imao uvid, jasno se vidi da je pomenute godine iz budžeta Javnog servisa izdvojeno ukupno 112.429.000 dinara za ove svrhe.Inače, RTS već godinama posluje sa gubicima, pa je više nego očigledno da kupovinu i otkup stanova zaposlenima u Javnom servisu finansiraju građani Srbije, što putem pretplate, što putem poreza, jer se RTS finansira i iz budžeta Republike Srbije.

U napomeni uz finansijske izveštaje RTS-a pod tačkom "ostali dugoročni finansijski plasmani" stoji da su stambeni zajmovi odobravani zaposlenima za potrebe izgradnje ili kupovine stambenog prostora, odnosno poboljšanja uslova stanovanja na period od 10 do 40 godina. Mesečna rata beskamatnog zajma se polugodišnje usklađuje s kretanjem cena na malo, a najviše do visine rasta prosečne mesečne zarade, u skladu sa odredbama Zakona o stanovanju. Zajmovi su osigurani administrativnim zabranama na primanja zaposlenih i hipotekom nad odgovarajućom nekretninom.

U isto vreme, zaposlenima su odobravani dugoročni krediti za finansiranje otkupa stanova od RTS-a, u skladu sa Zakonom o stanovanju pod istim uslovima kao i navedeni stambeni zajmovi.San je pokušao da sazna kako je moguće da zaposleni u Javnom servisu budu privilegovaniji od ostatka Srbije, ali direktor RTS-a Aleksandar Tijanić nije bio raspoložen za razgovor i spustio je slušalicu bez ikakvog komentara.

Zamenik predsednika Upravnog odbora RTS-a, sociolog Milan Nikolić, rekao nam je kako sadašnji članovi UO u vreme podele kredita nisu obavljali tu funkciju. Novi UO RTS-a izabran je 18. aprila 2011. godine, tako da je čudno da nije upoznat s kreditima koji su odobravani tokom iste godine. Nikolić je samo dodao da je revizor pred kraj mandata prethodnog UO RTS-a napravio izveštaj po kome je sve bilo u redu.

Psiholog Žarko Trebješanin, član Upravnog odbora RTS-a, kratko je rekao da je tek nedavno saznao za ove beskamatne pozajmice.- Sve što sada mogu da kažem jeste da će o tome biti reči na sledećoj sednici UO RTS-a - kaže za San Trebješanin.Ništa rečitiji nije bio ni drugi član ovog tela, istoričar Predrag Marković:- Ne znam ništa o tome. To nije u mojoj ingerenciji. Nikada do sada o tome nije bilo reči na sednicama UO RTS-a.

Zakon o radiodifuziji predvideo je nezavisnost Javnog servisa od državnog budžeta time što mu je obezbedio druge izvore finansiranja - obaveznu pretplatu i komercijalno oglašavanje, na koje ima pravo u duplo manjem obimu od komercijalnih emitera i finansira se iz republičkog budžeta. Međutim, udeo dva glavna izvora finansiranja u prihodima RTS-a nije poznat, jer je njegovo poslovanje netransparentno za javnost. Nikakvi podaci o finansijskom poslovanju RTS-a 2009, 2010. i 2011. godine nisu javno dostupni, iako Zakon o radiodifuziji nameće dužnost Upravnom odboru RTS-a da usvaja poslovne izveštaje i obračune i da o njima obaveštava javnost. Poslednji javno raspoloživ dokument o finansijskoj situaciji u RTS-u odnosi se na 2008. godinu. San je takođe objavio Faksimil napomene uz finansijske izveštaje RTS-a o odobrenim beskamatnim stambenim kreditima...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track