Milković: Na Kosovu ilegalno godišnje 20.000 grla stoke

Propusti Veterinarske inspekcije

Milković: Na Kosovu ilegalno godišnje 20.000 grla stoke

Društvo -
Tridesetak preprodavaca stoke iz Bujanovca i okoline na godišnjem nivou napravi veliki promet i godišnje zaradi između 25 i 30.000 evra, tvrdi direktor Veterinarske stanice u Bujanovcu Miodrag Milković

BUJANOVAC - Tridesetak preprodavaca stoke iz Bujanovca i okoline divljim radnjama i kanalima preko administrativne linije otpreme godišnje iz Srbije na Kosovo oko 20.000 grla stoke - junadi, krava, ovaca i koza, tvrdi direktor Veterinarske stanice u Bujanovcu Miodrag Milković.

Milković je kazao da ti preprodavaci ostvaruju, koristeći propuste Veterinarske inspekcije, znatne prihode na štetu budžeta Srbije.

"Prema mojim grubim podacima, oni na godišnjem nivou naprave veliki promet, a ceo "posao" svakom učesniku ovog lanca trgovine godišnje donese između 25 i 30.000 evra čiste zarade", kazao je Milković.

Direktor Veterinarske stanice smatra da je za ovakvo stanje kriva Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede koja je, nepreduzimanjem adekvatnih mera zaštite, napravila haos time što je promet stoke prepustila preprodavcima sa juga Srbije.

"Kako je moguće da svakodnevno šleperi stoke iz Sente, Rume, Novog Sada, Šumadije prođu celu Srbiju i dođu ovde na jug? Odakle na pijaci u Bujanovcu uvek 500 grla stoke, koja onda tajnim putevima, stazama i bogazama, odlazi na Kosovo", upitao Milković.

On smatra da 400 inspektora Veterinarske inspekcije loše kontrolišu promet životinja i namirnica životinjskog porekla u Srbiji, iako "dobro znaju kuda Srbijom krstare šleperi sa stokom i zašto svi njihovi putevi vode prema Bujanovcu".

Milković kaže da za ovakvo stanje u oblasti prometa stoke u Veterinarskoj inspekciji krive policiju, što apsolutno nije tačno i što je ustvari zamena teza.

"Vidite, u Srbiji je danas samo 30 odsto registrovanih pijaca, a u Pčinjskom okrugu od njih desetak registrovane su samo one u Bujanovcu i Preševu, a na drugima svako radi šta mu padne na pamet", nastavlja Milković.

On za teške optužbe na primeru Pčinjskog okruga ima objašnjenje. Kaže da tu sedam inspektora imaju jedan računar, da državu mesečno koštaju pola miliona dinara, a učinak im je, tvrdi Milković, katastrofalan.

S druge strane, zaduženi u Ministarstvu poljoprivrede apsolutno pobijaju ove činjenice, ističući da Milković koristi dramatičnu ekonomsku i nacionalnu sitiaciju na jugu Srbije da bi sebi izgradio sve, pa i političke pozicije.

"Želim prvo da kažem da je Milković običan pozer koji jako dobro koristi ukupnu dramatičnu situaciju na jugu Srbije. U poslu se služi umešno svim i svačim, što ni Eliot Nes ne bi mogao da dokaže", kaže Zoran Mićović, veterinarski stručnjak i savetnik u Ministarstvu poljoprivrede.

On kaže, takođe, da je krajnje nekorektno što Milković "otrovne strele" upućuje prema rukovodstvu Veterinarske inspekcije.

Mićović tvrdi da je Milkoviću dobro poznato sa kakvim se sve problemima sada suočavaju zaposleni u Veterinarskoj inspekciji, u kojoj trenutno radi samo 262 inspektora, umesto 480 koliko ih je radilo ranije i zbog toga oni nisu ni u mogućnosti da pokriju celu teritoriju Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track