Parlament  o 8 ekonomskih zakona

Skupština Srbije

Parlament o 8 ekonomskih zakona

Društvo -
Poslanici će razmatrati Predlog zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza kojim se rokovi plaćanja za privatni sektor ograničavaju na 60 dana, a za državu na 45 dana

BEOGRAD - Skupština Srbije počela je danas objedinjenu načelnu raspravu o osam ekonomskih zakona među kojima je Predlog zakona o javnim preduzećima, koji predviđa izbor direktora na javnom konkursu i ukidanje Upravnih odbora.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić ranije je rekao da direktori javnih preduzeća, prema predloženom zakonu, neće moći da budu stranački funkcioneri, odnosno moraće da zamrznu funkciju u stranci ako žele da budu na čelu javnih preduzeća. Poslanici će razmatrati i Predlog zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza kojim se rokovi plaćanja za privatni sektor ograničavaju na 60 dana, a za državu na 45 dana. Prema rečima Dinkića, taj zakon će se primenjivati od 31. marta 2013. godine i biće uvedene zatezne kamate, prekršajne kazne i kontrola za odgovorna lica koja ne plaćaju.

Poslanici će razmatrati i Predlog zakona o uslovnom otpisu kamata i mirovanju poreskog duga onima koji izmire glavnicu duga biće otpisane kamate a preduzeća koja ne mogu da isplate ceo dug ali redovno počnu da plaćaju poreske obaveze imaće takođe mogućnost da im se otpišu kamate. U objedinjenoj načelnoj raspravi Skupština Srbije će razmatrati i izmene Zakona o deviznom poslovanju omogućava da se plaćanje prema inostranstvu ne vrši samo preko banaka, već i preko interneta, čime se omogućava dolazak Pejpala (PayPal) u Srbiju. Razmatraće se i izmena Zakona o Fondu za razvoj kojima će biti odblokiran rad te institucije, Predlog zakona o zateznoj kamati, kao i predloge izmena Zakona o privatizaciji i Zakona o osiguranju. Skupština je u subotu, 1. decembra, usvojila Predlog budžeta za 2013. godinu i kako je prethodno najavljeno iz vlade usvajanjem seta od desetak ekonomskih zakona i budžeta za 2013. završiće se druga faza fiskalne konsolidacije i omogućiti poboljšanje likvidnosti srpske privrede.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja