Pad u poljoprivredi 20 odsto, biće dovoljno hrane

Miloš Bugarin

Pad u poljoprivredi 20 odsto, biće dovoljno hrane

Društvo -
To znači da će bruto vrednost agrarne proizvodnje u godini koja je na izmaku, biti oko 3,91 milijardu dolara, dok je u 2011. iznosila oko 5,17 milijardi, rekao predsednik Privredne komore

BEOGRAD - Vrednost poljoprivredne proizvodnje u Srbiji u ovoj godini će, prema prvim prognozama, zabeležiti pad od oko 20 odsto, ali će Srbija imati dovoljno hrane za domaće potrebe, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miloš Bugarin.

"To znači da će bruto vrednost agrarne proizvodnje u godini koja je na izmaku, biti oko 3,91 milijardu dolara, dok je ona u 2011. iznosila oko 5,17 milijardi dolara", rekao je Bugarin na skupu povodom obeležavanja osam godina od osnivanja Udruženja novinara za poljoprivredu "Agropres".

Ovo godinu obeležila je katastrofalna suša, koja je maltene imala obeležje elementarne nepogode, podsetio je Bugarin, ali i istakao da ćemo i pored teškoća koje su nas pratile imati dovoljno hrane za domaće potrebe i čak ostvariti izvoz koji će po vrednosti biti na nivou prošlogodišnjeg izvoza. Kako je Bugarin podsetio, vrednost izvoza poljoprivredno - prehrambenih proizvoda u 2011. bila je 2,7 milijardi dolara, a suficit je bio oko 1,3 milijarde dolara.

Bugarin je napomenuo da je ove jeseni u Srbiji pšenica zasejana na oko 550.000 do 600.000 hektara, pa se ukoliko ne bude nekih značajnijih klimatsklih oscilacija, može očekivati rod od oko 2,2 miliona tona pšenice, što će biti dovoljno i za domaće potrebe i za izvoz. Predsednik PKS dobio je godišnju nagradu Udruženja "Agropres", za doprinos razvoju poljoprivrede i agrarnog novinarstva u Srbiji.

Nagrade su dobili i novinarka emisije RTS-a "Znanje imanje" Marija Miladinović - Lisov, kao i novinari Radija Novi Sad Đorđe Simović i Stevan Davidović. Priznanja su dobili i PR "Japan tobako internešenela" Ana Veljković i predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije Miladin Ševarlić.Predsednik Upravnog odbora "Agropresa" Goran Đaković podsetio je da je to Udruženje za osam godina postojanja sa različitim priznanjima nagradilo više od 21 novinara, koji izveštavaju o dešavanjima u poljooprivredi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track