Istorijski muzej: Ljubinka Trgovčević protiv novog upravnika

Usprotivila se

Istorijski muzej: Ljubinka Trgovčević protiv novog upravnika

Društvo -
Upravnom odboru muzeja niko nije dostavio biografiju novopostavljenog v. d. upravnika Miroslava Živkovića, koja bi omogućila da se "stekne uvid u dosadašnju profesionalnu karijeru

BEOGRAD - V. d. predsednice Upravnog odbora Istorijskog muzeja Srbije, istoričarka Ljubinka Trgovčević usprotivila se odluci vlade da za novog vršioca dužnosti upravnika tog muzeja postavi Miroslava Živkovića.U pismu premijeru Ivici Dačiću, Ljubinka Trgovčević je navela da Upravnom odboru muzeja niko nije dostavio biografiju novopostavljenog v. d. upravnika, koja bi omogućila da se "stekne uvid u dosadašnju profesionalnu karijeru i kvalifikacije za rukovođenje ovom izuzetno važnom nacionalnom kulturnom ustanovom".

"To je razlog što ne mogu da se saglasim sa ovim rešenjem i da s postavljenim vršiocem dužnosti potpišem ugovor o radu na neodređeno vreme, što je od mene zahtevano od strane Muzeja, jer to nije u skladu sa Zakonom o kulturi, čl.37 i 44", navela je Ljubinka Trgovčević u pismu.

Ona je zbog toga predložila premijeru da, ako ovakav postupak postane praksa, "ukine sve upravne odbore" u republičkim ustanovama kulture, jer "njihovo postojanje postaje besmisleno, posebno ako se uzme u obzir da je predlogom budžeta za 2013. godinu za kulturu predviđeno samo 0,62 ukupnog budžeta".

Ljubinka Trgovčević je takođe predložila premijeru da je razreši dužnosti v. d. predsednice Upravnog odbora Istorijskog muzeja Srbije.

U pismu, ona je još navela da ne spori pravo premijera da donese odluku o postavljenju upravnika, kao ni to da ne mora da Upravnom odboru dostavi obrazloženje zašto je došlo do smene.

"Ne sporim ni Vaše pravo da ne smatrate potrebnim da se na važna mesta u kulturnim ustanovama Srbije biraju ljudi na javnom konkursu.

Ono što sporim jeste zašto je za sprovođenje ove odluke potrebna saglasnost Upravnog odbora i zašto predsednik Upravnog odbora treba da potpiše ugovor o radu novopostavljenog vršioca dužnosti", navodi se još u pismu Ljubinke Trgovčević premijeru Dačiću.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track