Zakon o Južnom toku do kraja godine

Zorana Mihajlović

Zakon o Južnom toku do kraja godine

Društvo -
Na pripremi tog dokumenta radi Ministarstvo energetike zajedno sa drugim ministarstvima

SJENICA - Ministarka energetike Zorana Mihajlović najavila je danas da će zakon o Južnom toku biti usvojen do kraja godine.Ona je novinarima na otvaranju fabrike pijaće vode u Štavlju kazala da će za oko 15 dana biti završen prvi nacrt tog zakona i da će zatim biti upućen Skupštini Srbije na usvajanje po hitnom postupku.

Mihajlovićeva je istakla da se Srbija obavezala prema partnerima iz Rusije da će zakon o Južnom toku biti usvojen i dodala da na pripremi tog dokumenta radi Ministarstvo energetike zajedno sa drugim ministarstvima."U decembru bi trebalo da počne gradnja gasovoda Južni tok u Srbiji", kazala je ministarka i potsetila da će radovi u Rusiji početi u petak 7. decembra.

Gasovod Južni tok trebalo bi da dopremi ruski gas do potrošača u zapadnoj Evropi cevima ispod Crnog mora, pa preko Bugarske, Srbije, Mađarske i Slovenije do Italije.Vrednost projekta je oko 16 milijardi evra, a vrednost deonice kroz Srbiju procenjena je na 1,7 milijardi evra. Južni tok kroz Srbiju realizovaće preduzeće Južni tok Srbija u kojem ruski Gasprom ima 51 odsto, a Srbijagas 49 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track