Najnovije vesti

Ukida se "muzički dinar" za zanatlije

Rasprava u Skupštini

Ukida se "muzički dinar" za zanatlije

Društvo
21:04h
Ugostiteljski objekti plaćaće ga u zavisnosti od površine objekta i geografskog položaja

BEOGRAD - Skupština Srbije započela je danas debatu o izmenama Zakona o autorskom i srodnim pravima, kojima se, ako je rekao ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović, ukida "muzički dinar" za zanatlije, a ugostiteljski objekti će plaćati u zavisnosti od površine objekta i geografskog položaja.Obradović je, obrazlažući predložene izmene, rekao da je tačno da je na njihovom donošenju u izbornoj kampanji insistirala URS, ali da je predloženi zakon jednoglasno usvojen na Vladi Srbije.

U obrazloženju zakona piše da se pod zanatskim radnjama, koje ubuduće neće plaćati naknadu za javno saopštavanje muzičkih dela, interpretacije i fonograma, podrazumevaju samostalne zanatske radnje, kao i radnje u kojima preduzetnik koji se bavi proizvodnom delatnošću prodaje sopstvene proizvode.

Obradović je naveo da je iz EK stigla sugestija da bi to rešenje možda trebalo ograničiti na četiri do pet godina i da će se videti kakav će biti konačan stav komisije.

Predložene izmene, prema rečima Obradovića, rezultat su nastojanja da se ta oblast uskladi sa ekonomskim mogućnošćima korisnika i da se unapredi naplata, uz nastojanje da se očuva stečeni stepen autorskih i srodnih prava.

Tu naknadu ugostiteljski objekti će plaćati u zavisnosti od površine objekta i geografskog položaja, rekao je Obraodović i objasnio da se ne može na isti način tretirati objekat u Lebanu i u Beogradu.

Osnovno merilo za određivanje naknade za javno saopštavanje muzičkih dela, interpretacija i fonograma jeste da se visina naknade vezuje za minimalnu zaradu u Srbiji, a njen iznos zavisiće i od površine komercijalnih poslovnih prostorija korisnika.

U predloženom zakonu piše i da je naknada na mesečnom nivou niža kad javno saopštavanja muzičkih dela, interpretacija i fonograma nije nužno za obavljanje delatnosti korisnika, već je samo korisno ili prijatno.

Pri određivanju kvadrature komercijalnih poslovnih prostorija isključivo se računa prostor koji korisnik koristi za prijem gostiju, a ne računaju se pomoćne prostorije za rad osoblja, korisnika, skladišni i sanitarni prostor.Predloženi zakon propisuje da vlada utvrđuje listu tehničkih uređaja i predmeta za koje postoji obaveza plaćanja posebne naknade.

Iznos posebne naknade koja se plaća po svakom prodatom ili uvezenom uređaju i predmetu sa liste vlade ne može biti viši od jedan odsto njegove vrednosti.

Kao vrednost uređaja i predmeta sa liste vlade koji se proizvode u Srbiji uzima se njihova prodajna cena bez poreza na dodatu vrednost pri prvoj prodaji, a kada se uređaji uvoze kao njihova vrednost se uzima njihova nabavna cena preračunata u dinare po kursu na dan njihovog carinjenja, uvećana za carinu.Ulogu Komisije za autorska i srodna prava preuzima Zavod za intelektualnu svojinu.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...