Počinje gradnja Južnog toka na jugu Rusije

Putin na otvaranju

Počinje gradnja Južnog toka na jugu Rusije

Društvo -
Projekat trase "Južnog toka" kroz Srbiju je najveći investicioni projekat u poslednjih šest decenija u našoj zemlji i njegova vrednost, samo za izgradnju, procenjuje se na oko dve milijarde evra

KRASNODAR - Prvi radovi na gasovodu "Južni tok" počeće danas na kompresorskoj stanici "Ruskaja" u Krasnodarskoj oblasti na jugu Rusije, a toj ceremoniji će, kako prenose moskovski mediji, prisustvovati i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

Putin je 30. decembra 2011. dao nalog rukovodstvu "Gasproma" da ubrza početak radova na projektu "Južni tok" i da njegova izgradnja počne pre kraja ove godine.

U Srbiji, prema najavama zvaničnika, izgradnja tog gasovoda treba da počne u decembru.

Generalni direktor kompanije "Gasprom Transgas Krasnodar" Igor Tkačenko je izjavio da će kompresorska stanica "Ruskaja" u neposrednoj blizini Crnog mora biti najveća na svetu i da će ukupan obim gasa koji će se transportovati dostići 63 milijarde kubnih metara godišnje, što je 10 odsto ukupne tražnje gasa u Evropi.

U izgradnju "Južnog toka", koji će transportovati ruski gas u Evropu po dnu Crnog mora, biće uloženo oko 15,82 milijarde dolara, prenela je agencija Itar-Tass.

Podmorska deonica gasovoda vodiće od kompresorske stanice "Beregovaja" na ruskoj obali Crnog mora do Burgasa na bugarskoj obali. Ukupna dužina podmorske deonice iznosiće oko 900 kilometara na maksimalnoj dubini većoj od dva kilometra.

Da bi "Južni tok" mogao da bude popunjen do punog kapaciteta od 63 milijarde kubnih metara, ruski sistem za transport gasa biće proširen izgradnjom dodatnih 2.446 kilometara cevovoda i 10 kompresorskih stanica, ukupnog kapaciteta od 1.437 megavata. Taj projekat, pod nazivom "Južni koridor", biće realizovan u dve faze, do decembra 2019.

"Južni tok" je od strateškog značaja za energetsku sigurnost Evrope i planirano je da bude pušten u rad do kraja 2015.

Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović izjavila je ranije ove sedmice da će Zakon o Južnom toku biti usvojen do kraja godine i da izgradnja tog gasovoda u Srbiji treba da počne u decembru. Prvi nacrt tog pravnog akta očekuje se za 15 dana, i po hitnom postupku biće upućen u Skupštinu, rekla je Mihajlovićeva i podsetila da se Srbija obavezala prema ruskim partnerima da će usvojiti taj zakon.

Kapacitet gasovoda kroz našu zemlju iznosiće oko 40 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a očekuje se da će u njoj, takođe, biti čvorište za snabdevanje regiona gasom, ka Republici Srpskoj, Madarskoj, Sloveniji, Austriji, a možda i dalje.

Projekat trase "Južnog toka" kroz Srbiju je najveći investicioni projekat u poslednjih šest decenija u našoj zemlji i njegova vrednost, samo za izgradnju, procenjuje se na oko dve milijarde evra.

Akcionari "Južnog toka" su ruski "Gasprom" koji ima polovinu vlasništva u zajednickom preduzeću, a drugu polovinu poseduju italijanski ENI, francuski EDF i nemacki BASF.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track